Очікується, що світове виробництво продукції тваринництва, включаючи рибу та морепродукти, зросте на 14% протягом наступного десятиліття. Крім того, прогнозується, що світове споживання продукції тваринного походження на душу населення зросте на 6%.
Ця інформація міститься в нещодавньому прогнозному звіті Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) разом з Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), як повідомляє Pigua.info.
Було помічено, що основним каталізатором зростання споживання буде підвищення рівня життя в країнах, що розвиваються. Найбільший попит на м'ясо, рибу та молочні продукти залишатиметься в заможних країнах, тоді як споживання залишатиметься обмеженим у найбідніших регіонах світу.
Загалом очікується, що споживання продуктів тваринного походження зросте на 13%, причому більша частина цього зростання припадає на країни із середнім рівнем доходу, де стрімко зростають як населення, так і купівельна спроможність.
Ще однією помітною тенденцією є зростання міжнародної торгівлі продовольством. Аналітики прогнозують, що протягом десятиліття 22% усіх споживаних у світі калорій буде імпортуватися. Виробництво дедалі більше централізується далеко від точок споживання.
Зростанню виробництва сприятиме, зокрема, підвищення продуктивності на одну тварину та на гектар сільськогосподарських угідь. Інновації, інвестиції та більш інтенсивне застосування добрив і кормових добавок матимуть вирішальне значення, особливо в країнах з помірним рівнем розвитку. І навпаки, в регіонах Африки та Південної Азії очікується розширення сільськогосподарських угідь через обмежений доступ до сучасних технологій.
Прогнозується, що викиди парникових газів від первинного сільського господарства зростуть на 6%, що нижче за очікуване збільшення виробництва. Це свідчить про скорочення викидів на одиницю продукції. Експерти вважають, що впровадження доступних низьковуглецевих технологій може призвести до одночасного підвищення продуктивності на 15% та зменшення викидів на 7%.
Джерело: agroportal.ua