У квітні цього року фермерські господарства всіх категорій в Україні виробили 604 тисячі тонн сирого молока, що на 48 тисяч тонн (+9%) більше порівняно з березнем 2025 року, хоча це свідчить про зменшення на 27 тисяч тонн (-4%) порівняно з квітнем 2024 року.
Цю інформацію надала Асоціація виробників молока, посилаючись на статистику Міністерства аграрної політики.
«З січня по квітень 2025 року виробництво молока в Україні склало 2,05 млн тонн, що на 79 тис. тонн (-4%) менше, ніж за аналогічний період минулого року. У квітні 2025 року на підприємства припадало 45% виробництва сирого молока, тоді як на домогосподарства – 55%», – уточнили в асоціації.
У квітні 2025 року підприємства виробили 270 тис. тонн сирого молока, що на 2 тис. тонн (-1%) менше, ніж у березні 2025 року, але на 16 тис. тонн (+6%) більше, ніж у квітні 2024 року. З січня по квітень 2025 року виробництво молока на фермах-переробних фермах досягло 1,04 млн тонн, що на 53 тис. тонн (+5%) більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У секторі домогосподарств виробництво молока у квітні 2025 року становило 334 тис. тонн, що на 51 тис. тонн більше (+18%), ніж у березні 2025 року, але на 43 тис. тонн менше (-11%), ніж у квітні 2024 року. За період з січня по квітень 2025 року сектор домогосподарств виробив 1,01 млн тонн сирого молока, що на 132 тис. тонн (-12%) менше порівняно з попереднім роком.
Як зазначив аналітик AVM Георгій Кухалейшвілі, протягом січня-квітня 2025 року молочні ферми (МФГ) збільшили виробництво сирого молока у 13 регіонах. Серед нових лідерів виробництва – Хмельницька, Тернопільська та Житомирська області. Однак, незважаючи на зростання виробництва у першому кварталі, Закарпатська та Харківська області зазнали уповільнення обсягів виробництва молока до кінця січня-квітня.
Джерело: agroportal.ua