Як львівський кооператив просуває місцевий сорт квасолі по всій Україні

Львівський кооператив «Стрийський Яс» майже десять років вирощує та популяризує однойменний сорт квасолі, який слугує не лише кулінарною візитною карткою регіону, а й репрезентує частину місцевої культурної спадщини.

Загалом 44 окремі фермери вирощують цей самобутній продукт народної селекції на своїх ділянках, кожна з яких має площу від 20 до 30 гектарів.

Стрийський Яс має великі боби з насиченим, маслянисто-солодким смаком та ніжною шкіркою. Клімат регіону надзвичайно підходить для вирощування цієї квасолі: помірна вологість, близькість гір, мінеральні джерела та повноводні річки, що збагачують ґрунт поживними речовинами, надають сорту унікального смаку.

Однак, попри свою самобутність, Стрийський Яс досі не отримав офіційної реєстрації.

Олег Шмілик, голова правління сільськогосподарського кооперативу «Стрийський Ясь»

«Ця квасоля потребує ручної роботи. Більші господарства мають бюджет на реєстрацію, але не можуть використовувати ручну працю — їм економічно вигідніше використовувати механізовані методи. Натомість, менші господарства можуть обробляти землю вручну, але не мають засобів для реєстрації. Таким чином, це питання залишається невирішеним», — заявив Олег Шмілик, голова правління СОК «Стрийський Ясь», в інтерв’ю AgroPortal.ua під час Львівського ярмарку смаків.

Джерело: agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *