Для ефективного зберігання важливо збирати гарбузи не лише тоді, коли вони виглядають «стиглими», а й тоді, коли вони досягли фізіологічної зрілості. Це свідчить про те, що плід досяг свого пікового рівня цукру та вітамінів і сформував захисну зовнішню оболонку, яка дозволить йому протистояти хворобам та втраті вологи протягом тривалого періоду. Гарбузи, зібрані занадто рано, швидко псуються, тоді як перестиглі можуть стати м’якими та втратити свій смак.
Після збору врожаю більшість гарбузів потребують процесу, відомого як «засолка». Це передбачає витримку їх у теплому (25-30 °C) та добре провітрюваному місці приблизно 10-14 днів. Протягом цього періоду шкірка стає твердішою, незначні подряпини загоюються, а смак покращується, оскільки частина крохмалю перетворюється на цукри. Після такої обробки гарбузи можна безпечно зберігати протягом тривалого часу.
Бажано збирати гарбузи з грядки до настання перших заморозків. Якщо прогноз погоди передбачає заморозки, краще зібрати гарбузи раніше, навіть якщо за іншими показниками вони здаються трохи недостиглими. Трохи недостиглості менш шкідливі, ніж пошкодження від морозу.
Якщо ви спостерігаєте за показниками на плодах, які будуть детальніше розглянуті нижче, можете бути впевнені: час готувати овоч до зберігання. Важливо оцінювати гарбуз на основі комбінації ознак, а не покладатися лише на один. Кожен показник має значення, але їх сукупна оцінка забезпечує найточнішу оцінку зрілості.
Товста шкіра
Ви можете визначити, чи шкірка фрукта достатньо тверда, натиснувши на неї великим пальцем. Якщо вм'ятини не залишилося, все в порядку.
Єдиним винятком є гарбуз мускатний, який має чутливішу шкірку. Щоб визначити, чи стиглий цей вид гарбуза, слід оцінити його колір, який має бути жовтим, помаранчевим або коричневим, а шкірка повинна мати матовий відтінок.
Чітке зображення
У зрілих овочів малюнок на поверхні плоду чітко виражений. Однак є виняток для сортів із зеленими плодами та гарбуза Бенінкаса: коли вони дозрівають, на них утворюється білуватий наліт.
Для смугастих або плямистих сортів переконайтеся, що ці візерунки чіткі та контрастні. Бляклі або нечіткі візерунки можуть свідчити про те, що плід ще незрілий.
Тверде стебло
Окрім того, що ділянка, де гарбуз з'єднується з лозою, дерев'яніє, вона також змінює колір. У незрілих плодів ця ділянка зелена, тоді як у стиглих вона сіріє.
Тверде, дерев'янисте, знебарвлене стебло означає, що гарбуз природним чином відокремився від материнської рослини (або ось-ось це зробить). Це вказує на те, що постачання поживних речовин від рослини припинилося.
Джерело: ukr.media