Україна відчуває дефіцит якісної пшениці – внаслідок збільшення експорту місцеві борошномельні підприємства можуть вичерпати свої запаси зерна. Як наслідок, це може призвести до зростання цін на борошно та хліб.
Про це повідомив Родіон Рибчинський, керівник асоціації борошномельних заводів України. Спеціаліст наголошує, що нинішні обставини створюють ризики для продовольчої безпеки країни.
Які перспективи щодо борошна в Україні?
Він очікує, що у 2025/26 маркетинговому році Україна, за прогнозами, зібере приблизно 21 мільйон тонн пшениці, включаючи близько 10,3 мільйона тонн харчової пшениці. Однак прогноз щодо пшениці 1-2 класу, необхідної для виробництва високоякісного хлібопекарського борошна, становить лише 1,7 мільйона тонн.
«Ми вже спостерігаємо зростання конкуренції між переробниками та експортерами за якісну пшеницю, а фермери, маючи можливість зберігати зерно протягом кількох років, не поспішають продавати. Така ситуація створює ризики для цінової стабільності та доступності борошна та хлібобулочних виробів для споживачів», – уточнив Рибчинський.
Крім того, ситуація з житом в Україні погіршилася. Внутрішнє виробництво не лише не задовольняє попит, а й скорочується – якщо минулого сезону країна імпортувала 1,6 тис. тонн, то цього сезону цей показник зріс приблизно до 9 тис. тонн. Це свідчить про розвиток постійного дефіциту сировини.
Родіон Рибчинський підкреслив, що такі обставини сприяють подальшому зростанню цін на борошно. Більше того, дефіцит продовольчого зерна створює загрози для продовольчої безпеки країни, підсумував експерт.
Українські пекарі вже стикаються з труднощами
Раніше перший віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко зазначив, що сільськогосподарські виробники вагаються постачати борошно другого ґатунку на місцевий ринок. Його відсутність робить виробництво борошна вищого ґатунку неможливим.
Часто цей вид зерна або експортується, або зберігається у особистих резервах. В результаті, борошномельні підприємства часто мають труднощі зі збором необхідних партій для повного використання своїх потужностей, що призводить до того, що ціни на борошно залишаються високими навіть у піковий сезон збору врожаю.
За словами експерта, поточна ціна за тонну пшеничного борошна вищого ґатунку становить приблизно 15 000 гривень, тоді як борошно першого ґатунку коштує 14 500 гривень. Це не стеля: до кінця року ціни можуть зрости ще на 2 000 гривень за тонну.