Приєднавши український агропродовольчий сектор до Європейського Союзу, він стане ключовим конкурентом на світовому сільськогосподарському ринку.
Такою точкою зору поділився голова наглядової ради ГК «Агро-Регіон» Айварас Абромавичус під час онлайн-форуму «Три роки Великої війни: сучасний стан і перспективи відновлення аграрного сектора України», який організувала асоціація «Український клуб аграрного бізнесу». Про це повідомляє Proposy з посиланням на сторінку «Агро Регіон» у Facebook.
«Для країн ЄС було б дуже нерозумно нехтувати цією можливістю. Природно, це залежить від чесної угоди з Україною. Таким чином, під час фази переговорів практичні аргументи повинні переважати над популістською риторикою, зокрема щодо використання конкретних пестицидів і загальної дерегуляції сектора. Нинішні обставини показують, що як окремі суб’єкти — будь то нації, ринки, компанії чи окремі особи — ми вразливі; однак, об’єднавшись, ми міцні», – наголошує він.
Водночас Айварас Абромавичус підкреслює, що зараз Україна робить значні інвестиції у відновлювану енергетику, яка незабаром дасть конкурентну перевагу в ціноутворенні електроенергії. У поєднанні з розумним підходом до залучення робочої сили, включаючи імміграцію з країн-союзників, очікується підвищення прибутковості сільськогосподарського виробництва.
«Україна має пам’ятати, що питання європейського сільського господарства є делікатними, і не має намагатися використовувати це проти себе. Натомість вона має вести продуманий діалог. Нереалістично очікувати домінування на європейському ринку курятини чи мати повний контроль над будь-яким переробленим продуктом; ми не можемо переробляти все всередині країни та експортувати виключно товари з доданою вартістю. Багато країн прагнуть переробляти сировину в межах своїх кордонів, створюючи робочі місця, і ми повинні визнайте і поважайте це”, – підсумовує він.
Джерело: propozitsiya.com