Ціни на хліб залежать не від врожаю, а від витрат бізнесу

Ціни на хліб в Україні можуть зрости на 25%, але це не пов'язано з урожаєм. Основні фактори – енергетика, логістика, зарплати, інфляція тощо.

Про це заявив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Денис Марчук.

Він наголосив, що цьогорічний урожай зернових достатній і задовольняє внутрішні потреби країни.

«Дуже важливо розуміти, що фермери вирощують лише зерно, яке є сировиною. І коли ми бачимо готовий хліб на полицях магазинів, він уже пройшов велику кількість виробничих циклів. У собівартості хліба ціна зерна становить не більше 20-25%, а Україна має майже такий самий урожай цього року, як і минулого. Тоді було зібрано близько 22 мільйонів тонн пшениці, а зараз – понад 21,8. 6-7 мільйонів тонн достатньо для внутрішніх потреб, тому дефіциту бути не може», – наголосив Денис Марчук.

Значна кількість факторів, що враховуються в ціні хліба, є вирішальними для підвищення цін.

«Інфляція в продовольчій групі становить 22%. Витрати на електроенергію, логістику, паливо для бізнесу постійно зростають, як і потреба у підвищенні заробітної плати. Також слід враховувати курси долара та євро, адже обладнання для заводів здебільшого імпортується. Усі ці фактори набагато більше формують ціни продажу на хлібопекарських підприємствах, ніж вартість зерна. Тому неправильно говорити, що хліб дорожчає через врожай, адже основна причина – це збільшення витрат бізнесу», – підсумував заступник керівника ВАР.

Источник: www.agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *