З середини лютого оптова вартість цукру в Україні зросла на 16% і становить 26 гривень за кілограм без ПДВ. Виробники очікують подальшого зростання цін, що, відповідно, вплине на роздрібні ціни в магазинах.
Про це повідомляє propozitsiya.com з посиланням на РБК-Україна.
Основними факторами зростання цін є сезонні тенденції та підвищена експортна активність, пояснює аналітик аграрного ринку асоціації ПУСК Олексій Тартаківський.
«Виробництво цукру на заводах припинилося ще в грудні, що призвело до поступового зменшення пропозиції на ринку. Тим часом відкрився новий експортний шлях до ЄС, що ще більше підвищує ціни», – констатує експерт.
Україна почала експорт цукру до Європейського Союзу 1 січня 2025 року після виконання річної квоти на половину 2024 року.
«Введення ще одного ринку збуту впливає і на попит, і на ціноутворення», — зауважує Тартаківський.
Тим не менш, серед місцевих виробників ЄС зростає невдоволення конкуренцією з боку українського цукру. Як повідомляє Reuters, Єврокомісія може ввести обмеження на цей імпорт.
Аналітик попереджає, що зростання оптових цін на цукор неминуче призведе до подорожчання роздрібних цін.
«При зростанні оптових цін ростуть і роздрібні ціни, хоч і з певним відставанням», — уточнює він.
За даними Держстату, у лютому 2025 року продукти харчування в Україні подорожчали на 15,2% порівняно з попереднім роком, а цукор – на 4,3%.
У 2024 році виробництво цукру в Україні досягло 1,8 млн тонн, 900 тис. тонн було експортовано.
Джерело: propozitsiya.com