Стратегія українського уряду щодо дерегуляції бізнесу може негативно вплинути на молочний сектор.
Про це заявив виконавчий директор Спілки молочних підприємств України (СМПУ) Арсен Дідур в інтерв'ю виданню BusinessCensor.
Він пояснив, що дерегуляція означає дві речі. Перша — ніхто не втручається в бізнес. А друга — відповідальність самого бізнесу. Ідея полягає в тому, що за відсутності перевірок бізнес поводитиметься відповідально.
«Поки держава робить свій крок, зменшуючи тиск на бізнес, ми фіксуємо порушення умов виробництва, тіньовий обіг сировини, виробництво контрафактів. Тому ми в асоціації вважаємо, що в рамках контролю за якістю та безпекою виробництва харчових продуктів держава повинна зберегти свої функції. Або ж піти на децентралізацію та делегувати ці повноваження представницьким асоціаціям, які б взяли на себе цей контроль за доброчесністю роботи в галузі», – пояснив представник профспілки.
Арсен Дідур наголосив, що саморегулювання має посилюватися.
«Не було саморегулювання, навіть немає відповідної законодавчої бази, але держава рухається до дерегуляції. І тут ми можемо зіткнутися зі зростанням тіньового ринку та контрафактної продукції, що ми, в принципі, вже бачимо.
«Бізнес має розуміти, що дотримання вимог ЄС та впровадження європейського законодавства – це не лише збільшення експорту до Європи. Це дотримання вимог, які відкривають для нас ринки в інших країнах. Маючи європейську акредитацію, ми можемо сміливо торгувати зі Сполученими Штатами, Канадою, Великою Британією та багатьма іншими країнами. Це дуже важливо для розвитку молочного сектору», – підсумував експерт.
Источник: www.agroportal.ua