Сільськогосподарський сезон 2023–2024 років (липень/червень) добігає кінця, і, за оцінками ФАО, обсяг виробництва зернових у світі у 2023 році становитиме рекордні 2 847 млн тонн, що на 1,2% перевищує обсяг виробництва у 2022 році. Такий значний приріст здебільшого обумовлений різким збільшенням виробництва кукурудзи на глобальному рівні, який з лишком компенсував зниження обсягів виробництва сорго та пшениці.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на ФАО.
Обсяг споживання зернових у сезоні 2023–2024 років також може перевищити рівень сезону 2022–2023 років на 1,6% та, за оцінками, становитиме 2 836 млн тонн. Основний приріст пов’язаний із збільшенням споживання фуражних зернових та пшениці, особливо в кормових цілях, на тлі наявності достатніх запасів та зниженням цін порівняно з попереднім сезоном, при цьому було зафіксовано незначне скорочення споживання рису.
Запаси зернових наприкінці сезону 2024 року очікуються на рівні 884 млн тонн, що на 1,4% вище за рівень початку сезону і зумовлено збільшенням запасів фуражних зернових та рису на тлі деякого скорочення запасів пшениці у світі.
У зв’язку зі зростанням торгівлі фуражними зерновими ФАО очікує, що обсяг міжнародної торгівлі зерновими у сезоні 2023–2024 років збільшиться на 1,7% порівняно з рівнем сезону 2022–2023 років та становитиме 487 млн тонн. При цьому обсяги торгівлі пшеницею та рисом виявляться нижчими за відповідні рівні сезону 2022–2023 років.
Згідно з першим прогнозом ФАО, у сезоні 2024–2025 років ситуація із пропозицією зернових та попитом на зернові у світі збережеться на прийнятному рівні. Наразі обсяг виробництва зернових у світі очікується на рівні 2 846 млн тонн (включаючи рис у борошняному еквіваленті), лише трохи скоротившись порівняно з рекордними показниками сезону 2023–2024 років. При цьому прогнозується скорочення обсягів виробництва таких основних зернових культур, як кукурудза та пшениця. Зокрема, очікування щодо обсягів виробництва пшениці у світі були знижені внаслідок несприятливих погодних умов, що встановились у Чорноморському регіоні. При цьому прогнозується збільшення обсягів виробництва ячменю, рису та сорго.
Згідно з оцінками, обсяг споживання зернових у світі в сезоні 2024-2025 років зросте на 0,5% в порівнянні з минулим роком, досягнувши нового рекордного рівня в 2 851 млн тонн. Найзначніше – на 1,1% порівняно із сезоном 2023–2024 років – може зрости споживання зернових у харчових цілях. При цьому основний приріст забезпечать рис – зростання на 1,4%, фуражні зернові – на 1,2% та пшениця – на 0,8%. Крім того, споживання зернових у світі в кормових цілях також може зрости на 0,4%, що зумовлено високим попитом на фуражні зернові на тлі зниження використання пшениці та рису в кормових цілях.
У зв’язку з очікуваним збільшенням запасів фуражних зернових (кукурудзи, ячменю та сорго) та рису обсяг запасів зернових у світі може зрости на 1,5% (13,2 млн тонн) порівняно з рівнем початку сезону та становити рекордні 897 млн тонн. При цьому запаси пшениці можуть знизитися до найнижчого рівня, починаючи з сезону 2021-2022 років. З урахуванням прогнозованого зростання споживання у сезоні 2024–2025 років співвідношення запасів зернових у світі до їх споживання, ймовірно, становитиме близько 30,9%, що приблизно відповідає рівню сезону 2023–2024 років.
Згідно з прогнозом, обсяг торгівлі зерновими у світі в сезоні 2024-2025 років знизиться на 1,3% в порівнянні з рівнем сезону 2023-2024 років і досягне 481 млн тонн. Основна причина такого перегляду прогнозу – зниження очікувань щодо обсягу торгівлі кукурудзою та, частково, пшеницею та ячменем.
Джерело: propozitsiya.com