В Україні станом на березень цього року борщ коштує 177 грн, що на 19% більше, ніж у минулому році, і на 9% з лютого. Ці цифри базуються на оцінках Українського клубу аграрного бізнесу.
Про це повідомляє propozitsiya.com з посиланням на Мінфін.
Для наших розрахунків ми взяли рецепт борщу, для якого потрібно три літри води, а також 300 г капусти, 200 г буряка, 300 г картоплі, 150 г моркви, 100 г цибулі, 2 столові ложки томатної пасти, 30 мл олії, 500 г свинячих ребер і приправи, такі як сіль, перець і лавровий лист за смаком.
Серед цих інгредієнтів:
- Ціни на капусту зросли на 71% за рік, але спостерігали незначне зниження на 1% за останній місяць;
- Вартість буряків порівняно з аналогічним періодом минулого року зросла на 51%, за місяць – на 13%;
- Ціни на картоплю зросли на 26% порівняно з роком тому, хоча за останній місяць вони впали на 2%;
- За рік ціна на моркву зросла на 271%, а цього місяця зросла на 9,8%;
- Ціна цибулі знизилася на 1% за рік, але зросла на 5% за останній місяць;
- Томатна паста подорожчала на 14% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, за місяць зростання склало 6%;
- Ціна нафти за рік зросла на 38%, тоді як за останній місяць вона зросла на 4%;
- Свинячі реберця за рік подорожчали на 7%, а за останній місяць – на 10%.
Якщо додати до борщу дві скибки хліба (50 г), столову ложку сметани (25 г) і зубчик часнику (5 г), то його вартість зросте до 185 грн проти 170 грн минулого місяця, за підрахунками УКАБ.
Джерело: propozitsiya.com