Ізраїльські вчені навчилися виявляти хвороби томатів до появи симптомів

Дослідники з Єврейського університету в Єрусалимі виявили методику виявлення фузаріозного в’янення в помідорах задовго до того, як рослини проявлять будь-які симптоми захворювання. Їхні висновки були опубліковані в науковому журналі Plant Disease.

Про це повідомляє propozitsiya.com з посиланням на newsru.

Фузаріоз є результатом ураження ґрунтовим грибком Fusarium oxysporum. Ця хвороба може призвести до значних втрат у всьому світі, оскільки її зазвичай діагностують лише після того, як симптоми стають очевидними та завдано шкоди врожаю.

Група ізраїльських дослідників розробила метод, який дозволяє їм постійно контролювати випаровування води рослиною та зміни біомаси. Вони спостерігали зниження швидкості випаровування вологи за кілька днів або навіть тижнів до появи перших симптомів захворювання.

«Дослідження вказує на те, що фізіологічні показники у воді можуть служити надійним раннім попередженням про інфекцію», — уточнив співавтор Шані Фрідман.

За її словами, дослідники успішно виміряли реакцію рослини на патоген ще до появи традиційних симптомів.

Техніка не тільки полегшує раннє виявлення хвороби, але й оцінює серйозність загрози, яку вона становить. Це допомагає визначити, які сорти томатів виявляють більшу стійкість до фузаріозу, і прийняти обґрунтовані рішення щодо подальших дій.

Професор Менахем Мошеліон, ще один учасник дослідження, підкреслив, що цю технологію можна використовувати не тільки для помідорів:

«Наш метод також відкриває шлях для моніторингу інших культур. Завдяки ранньому виявленню хвороб втрати врожаю можна суттєво мінімізувати, а сільськогосподарська практика може стати більш стійкою».

Вчені повідомляють, що вони вже випробували цей підхід на картоплі.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *