Молоко: надлишки сировини тиснуть на закупівельні ціни

В Україні в першій половині березня знову відбулося зниження цін на сире молоко, сорт екстра коштує 16,55 грн/кг без ПДВ, що на 0,25 грн нижче, ніж минулого місяця, повідомляє Асоціація виробників молока (АВМ). Про це повідомляє Пропосиця.

У повідомленні зазначено, що середня ціна на молоко вищого сорту становить 16,30 грн/кг без ПДВ, що на 0,35 грн менше порівняно з попереднім місяцем, а молоко першого ґатунку коштує 15,85 грн/кг без ПДВ, що на 0,15 грн дешевше. Крім того, середньозважена ціна на три сорти становить 16,40 грн/кг без ПДВ, що на 0,25 грн нижче, ніж у лютому. Залежно від сорту ціни на фермі коливаються від 15,00 до 16,70 грн/кг.

«Зниження цін на сире молоко в Україні на початку березня було зумовлене надлишком сирого молока та відсутністю попиту на готову продукцію на внутрішньому ринку. Ці надлишки чинять знижувальний тиск на закупівельні ціни. Наразі ціновий розрив між сортами скорочується. Підвищення цін на сире молоко, яке спостерігалося у 4 кварталі 2024 року, повністю нейтралізовано. Рентабельність виробництва біржової продукції зросла. зменшується, що робить виробництво вершкового масла, сухого молока, казеїну збитковим», – зазначив аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі.

Галузева асоціація виділяє низькі технологічні стандарти як фактор, що змушує молокопереробні підприємства знижувати закупівельні ціни. Протягом останнього десятиліття підприємствам з переробки молока було важко адаптуватися до отримання дорожчого молока з молочних ферм (МТФ). Попередня економічна модель вітчизняної переробної промисловості, де молоко для переробки однаково надходило з ДФС та домогосподарств, більше не є життєздатною, а закупівельні ціни залишаються низькими. Натомість до 2024 року промислове молоко становило 90% загальної виручки.

«На багатьох молокозаводах відсутні сучасні технології поглибленої переробки молока і вони потребують модернізації. Ці підприємства отримують молоко екстра вищої якості та вищої собівартості, але виробляють готову продукцію з такими ж показниками виходу, як і при використанні молока першого ґатунку, яке є нижчою якістю. Застаріле обладнання молокопереробних цехів є енергоємним, що сприяє збільшенню собівартості готової продукції», – підкреслили в АВМ.

Водночас аналітики відзначають, що ціни на сире молоко в Україні починають стабілізуватися. Молокопереробні підприємства працюють над відновленням споживчого попиту на молочну продукцію через знижки та акційні кампанії в торгових мережах. З початком весни розпочинається сезон морозива, а експорт молочних консервів з України також зростає, що призводить до надходження додаткової кількості молочної сировини для переробки. Таким чином, у другій половині березня може відбутися незначне поступове зниження закупівельних цін.

Подальша траєкторія динаміки цін на молочному ринку може залежати від зовнішніх факторів. На світовому молочному ринку залишається невизначеність. Торгова війна, розпочата адміністрацією колишнього президента США Дональда Трампа, негативно вплинула на американський молочний сектор. Мексика, значний імпортер американських молочних продуктів, зараз спостерігає накопичення американського масла, сухого молока та сироватки на складах, що чинить тиск на ціни. Американські експортери зараз перенаправляють свої зусилля на ринки Азії та Африки, де вже працюють виробники з Європи, Нової Зеландії та Південної Америки. Це потенційно може посилити конкуренцію на цих аренах продажу. Проблемою, з якою стикається український молочний сектор, є загроза поширення ящуру з Угорщини. Україна ввела тимчасову заборону на імпорт продукції тваринництва з сусідньої країни.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *