Минулого тижня в Україні намітилася тенденція підвищення відпускних цін на столові буряки. Варто зазначити, що, незважаючи на досить невисокі темпи збуту цих коренеплодів, більшість виробників вирішили переглянути ціни на підвищення. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на EastFruit. Так, лише з початку минулого тижня буряки в Україні подорожчали в середньому на 20%. Наразі відвантаження цієї продукції ведеться по 10–14 грн/кг ($0,24-0,34/кг) залежно від якості, обсягу партії та регіону виробництва. Тижнем раніше ціновий діапазон у цьому сегменті ринку був на рівні 8–12 грн/кг ($0,19-0,29/кг), а реалізація цієї продукції здійснювалася стабільними темпами. Основним фактором подорожчання в даному сегменті стало те, що більшість господарств призупиняють продаж буряків в очікуванні поліпшення цінової ситуації на ринку та відправляють основний обсяг врожаю на зберігання. До реалізації вони пропонують лише надлишки, внаслідок чого загальна пропозиція коренеплодів на ринку почала скорочуватися. Варто зазначити, що зараз ціни на буряки в Україні вже в середньому вдвічі вищі, ніж на початку жовтня попереднього року. Однак при цьому учасники ринку не виключають, що тенденція зростання цін може бути тимчасовим явищем. На їхню думку, подальше подорожчання може мотивувати фермерів розпочати розпродаж буряків зі сховищ, що призведе до збільшення постачання і, як наслідок, до зниження цін.
Джерело: propozitsiya.com