Через несприятливі погодні умови цього року врожай гарбузів у нідерландського фермера Кріс Поелена затримався на кілька тижнів. Зазвичай він починає збирати перші гарбузи на початку серпня, але цього року на ринок він вийшов лише наприкінці місяця. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на freshplaza. Цього року Поелен дещо збільшив площу під гарбузами, але через складні погодні умови об’єм врожаю залишився приблизно на рівні минулого року. «Посіви йшли за планом, але потім розвиток рослин майже зупинився на шість тижнів через холодну та вологу погоду. Ми навіть мусили перенести збирання приблизно на три тижні», — пояснює фермер. Поелен вирощує близько 15 сортів їстівних гарбузів, серед яких найбільшу частку займають Хоккайдо, пляшкові гарбузи, зелений Кабоча та мускатні гарбузи. Через погодні умови цього року дозрівання плодів затримувалося, що створило прогалини на ринку. Господарство Groentenhof Poelen постачає гарбузи експортерам, оптовикам, супермаркетам і навіть майстрам, які вирізають гарбузи. Також фермер відзначив, що вподобання споживачів змінюються. «Попит на нарізані гарбузи зростає, адже споживачі все більше прагнуть зручності». Попри те, що популярність гарбузів останніми роками стабілізувалася, Поелен бачить важливу тенденцію: у Нідерландах дедалі більше віддають перевагу місцевим продуктам. «Важливо зменшувати вуглецевий слід, і наші гарбузи можуть у цьому допомогти», — вважає фермер. Також помітно збільшується попит на менші за розміром гарбузи. Фермер також зазначає, що для гарного врожаю потрібна тепла і суха погода, адже тоді процес вирощування можна трохи коригувати. «Цього року через вологу весну це було складніше, адже особливо під час запилення важливе гарне сонячне тепло. На щастя, останні тижні були сприятливими, і це забезпечило дозрівання гарної якості».
Джерело: propozitsiya.com