Ринок капусти в Україні: не білокачанною єдиною

На ринку капусти в Україні цього сезону спостерігається цікава ситуація. Крім білокачанної капусти, яка традиційно домінує, зростає попит на інші види капусти, такі як цвітна, броколі, брюссельська та савойська.   Про це пише propozitsiya.com з посиланням на EastFruit.   «Частка цих різновидів залишається значно меншою порівняно з білокачанною, проте їхня популярність зростає завдяки здоровому харчуванню та збільшенню попиту з боку громадського харчування», — каже Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» (Львів).   Найпопулярніші зараз різновиди капусти – це кольорова, яка стабільно популярна завдяки своїм корисним властивостям, броколі – демонструє найбільший попит серед усіх нетрадиційних видів капусти через популярність у дієтичних раціонах, савойська – популярна серед любителів кулінарних експериментів та брюссельська – має стабільний спеціалізованих магазинів та ресторанів.   Білокачанна капуста все ще займає понад 75% ринку капусти в Україні, тоді як інші види становлять близько 25%, хоча ця частка поступово зростає. Брокколі та цвітна капуста мають найбільший внесок серед цих видів.   Ціни на всі види капусти зросли порівняно з минулим сезоном. Білокачанна капуста подорожчала більш ніж утричі, але зростання цін для броколі та цвітної капусти відзначено на рівні 20-25%. Це частково пов’язано з високими виробничими витратами, а також із збільшенням попиту на ці види капусти у дієтичному харчуванні.   Білокачанна капуста на оптовому ринку «Шувар» зараз коштує в середньому 21 грн/кг, торік ціна була 5,8 грн/кг. Вартість броколі в середньому 105 грн/кг, торік ціна була 77,5 грн/кг, савойської капусти 35 грн/кг, торік 22,5 грн/кг.   До факторів, що впливають на ціни, відносяться:  

  • Кліматичні умови Спека влітку вплинула на врожайність, зокрема білокачанної капусти, що призвело до зростання цін.
  • Збільшення вартості енергії та логістики. Це вплинуло на всі види капусти, що особливо вимагають контролю температури під час зберігання та транспортування.
  • Попит на здорове харчування. Зростання популярності дієт з низьким вмістом вуглеводів підвищило попит на броколі та цвітну капусту.
  • Імпорт. Капуста в Україні переважно вітчизняна, проте зростає імпорт броколі та цвітної капусти, оскільки попит на ці види перевищує місцеве виробництво.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *