На європейському ринку винограду спостерігається значний дефіцит, що призвело до надзвичайно високих цін на цей продукт. Перші партії імпортного винограду з-за океану вже почали надходити, але місцевий урожай виявився нижчим за попередні прогнози. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на east-fruit.com. «Європейського винограду зараз дуже мало на ринку. Аномальна спека в Італії, Іспанії, а особливо в Греції, спричинила великий дефіцит», — зазначає Корне ван де Клюндерт з Origin Fruit Europe. За його словами, очікування стосовно урожаю були невисокими через погодні умови, але реальність виявилася ще гіршою: зібрали значно менше ягід через низьку вагу грон. На ринку білий виноград продають за 19–21 євро за кілограм, що є надзвичайно високою ціною для європейського продукту. «Такі ціни характерні для бразильського сезону, але не для Європи. Хоча червоний виноград трохи дешевший через більшу доступність, загалом висока вартість і брак обсягів негативно впливають на продажі», — додає Корне. Щодо ситуації в Південній Америці, то в Бразилії врожайність різниться залежно від виробника, а в Перу очікують нормальний урожай, навіть кращий, ніж два роки тому. Минулого року врожай у Перу був слабким через вплив Ель-Ніньо, але цього разу проблеми не прогнозуються. Корне також згадав Африку: «У Намібії та Південній Африці збір урожаю дещо сповільнився, але ситуація може поліпшитися. Проте через обмежену пропозицію європейського винограду його доступність залишатиметься низькою до листопада. Ми очікуємо, що більше винограду з’явиться у грудні, однак значного зниження цін не передбачається».
Джерело: propozitsiya.com