У Румунії морози знищили майже весь урожай кісточкових

У Румунії виробники кісточкових фруктів зазнали значних збитків через тривалі морози. Як повідомив Богдан Баяну, генеральний директор і співзасновник Cerasus Grup Romania, температура падала до -5°C п'ять ночей поспіль, а в деяких районах навіть досягала -8°C. Температура повітря вдень не перевищуватиме +3°C.

Про це повідомляє propozitsiya.com з посиланням на freshplaza.

«У минулому ми стикалися з морозами, але жодного разу протягом п’яти ночей поспіль. Навантаження на дерева було надзвичайно сильним. Постраждали вишні, персики, нектарини, абрикоси та сливи», — уточнює Баяну.

Він зазначив, що в окремих регіонах втрати абрикосів, персиків і нектаринів можуть досягати 90-100%. Суттєво постраждав і основний продукт компанії – черешня:

«В загальнодержавному масштабі втрати черешні становлять 70–80%. Плодів на деревах буде менше, але вони будуть більшими. Важко передбачити, як це вплине на ціни, оскільки доступний продукт буде мінімальним».

Тим не менш, є невелика срібляста підкладка. Ферми Cerasus знаходяться на півночі Румунії, де морози були м'якшими.

«Наші вишневі сади зазнали менших втрат — близько 60%. Хоча це залишається одним із найгірших сезонів з точки зору врожайності, нам все ж вдасться зібрати частину врожаю», — зауважив Баяну.

Частину свого врожаю компанія продає на внутрішньому ринку в Румунії, а решту експортує до Нідерландів, Бельгії, Франції, Іспанії та Італії. Cerasus також постачає технічну вишню на переробку до Італії.

Баяну зазначає, що цього сезону ягоди будуть більшими, і компанія оптимістично налаштована щодо надання преміального продукту на ринки, які готові платити вищу ціну.

Водночас ситуація залишається жахливою для багатьох фермерів.

«Деяким може загрожувати банкрутство, якщо вони не отримають підтримки. Збиток на їхніх полях настільки серйозний, що відновлення виробництва протягом року буде неможливим. Ми вже звертаємося до уряду за допомогою — принаймні, запропонувати державні гарантії для кредитів або певної форми субсидій», — підкреслив Баяну.

Він також додав, що цей сезон знову підкреслив вразливість аграрного сектору до кліматичних умов:

«2025 рік проілюстрував важливість сталого розвитку сільського господарства та крихкість врожаю у відповідь на погодні коливання. Ми зробимо все, що в наших силах, щоб доставити румунську черешню споживачам у всій Європі».

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *