Унікальні сорти цукрової кукурудзи від українських селекціонерів

В Україні середньорічне споживання цукрової кукурудзи становить приблизно 3,5 кілограма на людину. На противагу цьому Сполучені Штати споживають 17 кілограмів на душу населення. Це вказує на помітний дефіцит солодкої кукурудзи в країні. Незважаючи на це, цукрова кукурудза є овочем, який ідеально підходить для переробки, наприклад для заморожування — у зернах чи цілих качанах, консервування чи вакуумної упаковки — що робить її цінним доповненням до раціону українців.

На сьогодні цукрова кукурудза є другою за значимістю культурою для переробних підприємств після томатів. Тим не менш, багато вітчизняних переробних підприємств часто імпортують свою сировину з-за кордону, незважаючи на спроможність місцевого сільськогосподарського сектору забезпечити її в повному обсязі.

Наприклад, до широкомасштабного вторгнення бренд Bonduelle постачав цукрову кукурудзу для виробництва з Росії; однак з того часу вони перемістили свій імпорт до Угорщини та Польщі. При цьому торгова марка «Чемпіон» імпортує консерви з Китаю, а торгова марка «Чумак» — із Молдови.

Українська насіннєва компанія «Мнагор» прагне змінити цю ситуацію. Наразі в їхньому портфоліо є кілька гібридів, які мають не лише чудові смакові характеристики, але й унікальний зовнішній вигляд.

Під час конференції «Прибутковий агробізнес 2025: Освіта. Технології. Фінанси», організованої агромедійною агенцією Sapienza.media, засновник і директор «Мнагор» Михайло Нагорняк поділився враженнями про досягнення компанії. Про це повідомляє propozitsiya.com з посиланням на SEEDS .

За словами селекціонера, жовта цукрова кукурудза традиційно домінувала на українському ринку, але «Мнагор» вивела гібридний сорт «Білий кролик», який має білі зерна і набув значної популярності. Цього року відбулося перше промислове консервування цього сорту.

«Цього року ми вперше консервували білозернисту кукурудзу під торговою маркою «Бабусин продукт» на черкаському підприємстві «Агроспецпроект». Наразі ми успішно виготовили близько 40 тис. банок, зазначає, що до цієї кукурудзи вже виявили інтерес і Японія, і ЄС.

«У менших обсягах все більше українських аграріїв починають виробляти продукцію з нашої цукрової кукурудзи. Це говорить про те, що цей продукт може набути значної популярності», — додає глава Мнагор.

Окрім білозернистого сорту, вінницька компанія також створила двоколірну кукурудзу з білими та жовтими зернами в одному качані. Згодом вивели гібрид «Мармурова», який отримав визнання не лише в Україні, а й за її межами, наразі займаючи близько 60% внутрішнього ринку цукрової кукурудзи двоколірної.

«Ми, по суті, піонери ринку. Займаючись селекцією, ми створюємо нові сорти та гібриди. Я навіть включив штучний інтелект, щоб дослідити його перспективи розвитку селекції. Ми зосереджувалися на цьому півроку, аналізуючи всі лінії нашої компанії, особливо фіолетові та червоні сорти, а також кукурудзу з лікувальними властивостями», – уточнив він.

«Ми пишаємося тим, що представляємо перший у світі фіолетовий суперсолодкий сорт солодкої кукурудзи «Бордо». Хоча кукурудза з фіолетовими і чорними зернами є, але вони ніколи не були суперсолодкими», – згадує Михайло Нагорняк.

Після успішного розвитку червоної кукурудзи, вінницькі селекціонери вирішили впровадити нові інновації, поєднавши це фіолетове насіння з традиційними жовтими сортами. Це призвело до появи нового гібридного сорту «Український біколор» у компанії «Мнагор».

«Цей сорт офіційно зареєстрований в Українському реєстрі сортів. Ми розробили «Українську біколор» спеціально у співпраці зі штучним інтелектом. «Підживлюючи» штучний інтелект власними напрацюваннями та прагненнями до біорізноманіття, ми передбачили додати ще більше кольорів солодкій кукурудзі, в результаті чого вийшов неймовірний сорт «Вишиванка». фіолетових зерен, створюючи єдиний у своєму роді візерунок першої в світі багатобарвної суперсолодкої кукурудзи», — підкреслює відомий селекціонер.

Він констатує, що така кукурудза унікальна для України. Це вже викликало значний інтерес у всьому світі. Інформацію про українську «Вишиванку» навіть опублікували в журналі Нідерландів, відомих як колиска європейської селекції.

«Українці першими в світі створили фіолетово-блакитні гібриди суперсолодкої кукурудзи з геном цукру Sh2. Це різнобарвна цукрова кукурудза «Вишиванка», синьо-жовта «Українська біколор» і фіолетово-червона суперсолодка «Бордо».

Антоціани, природні пігменти, які надають рослинам червоний, фіолетовий або синій колір, мають антиоксидантні властивості та можуть захистити рослини від шкідливого ультрафіолетового випромінювання. Вони також пропонують різні переваги для здоров’я та можуть служити додатковими антиоксидантами в раціоні людини.

«Переваги антоціанів особливо важливі в умовах зміни клімату, особливо з огляду на екстремальні температури, які спостерігаються навіть в Україні. Кукурудза з фіолетовими зернами часто більш стійка до різноманітних стресів, включаючи посуху, засолення ґрунту та екстремальні перепади температури», – підкреслює Михайло Нагорняк.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *