Вирощені в лабораторії м’ясо-молочні продукти стануть реальністю за два роки

Споживачі у Великобританії можуть знайти м’ясо та молочні продукти, вирощені в лабораторії, доступними для придбання протягом наступних двох років, оскільки Агентство харчових стандартів Великобританії (FSA) розпочинає програму, спрямовану на прискорення їхнього регулювання та виходу на ринок.

Про це повідомляє Farminguk.

FSA розпочало дворічну дослідницьку ініціативу, зосереджену на продуктах клітинного культивування (CCP), які охоплюють м’ясо, молочні продукти та навіть цукор, вирощені з клітин у лабораторних умовах. Ця програма має на меті оцінити їх безпеку, одночасно сприяючи прогресу харчових технологій.

Вісім компаній у всьому світі, які займаються виробництвом продуктів клітинного культивування, були обрані для участі в ініціативі FSA.

Для отримання такого м’яса тварині, наприклад, корові або свині, проводять біопсію. Стовбурові клітини витягують із зразка та вводять у біореактор, де вони забезпечуються такими поживними речовинами, як глюкоза, амінокислоти, вітаміни та мінерали. За певних умов ці клітини перетворюються на зрілі м’язові волокна, що призводить до утворення культивованого м’яса. Такий підхід дозволяє виробляти м’ясо без забою тварин, що важливо як з етичної, так і з екологічної точки зору.

У 2020 році Сінгапур став першою країною, яка офіційно дозволила продаж вирощеного в лабораторії м’яса для споживання людиною. Тим часом кілька країн, включаючи Італію та американські штати Алабама і Флорида, ввели заборону на такі продукти, посилаючись на необхідність збереження традиційних методів тваринництва.

Якщо дослідження підтвердять безпеку м’ясних і молочних продуктів, вирощених у лабораторії, Велика Британія може позиціонувати себе як одну з країн-піонерів у Європі, яка виведе їх на ринок, тим самим створюючи нові можливості для харчової галузі та зменшуючи екологічний слід сільського господарства.

Джерело: agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *