Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів запровадила посилені заходи контролю у зв’язку зі спалахом ящуру в Угорщині з метою зниження ризику потрапляння та поширення цього збудника в Україні.
Про це йдеться у повідомленні відомства.
«Наразі служба посилює нагляд на прикордонних переходах та в суміжних регіонах, які межують із країнами ЄС. Наша першочергова мета – недопущення занесення ящуру в Україну. Усі дії проводяться у тісній співпраці з місцевими управліннями Держпродспоживслужби. Ініціативи в цьому напрямку вже розпочаті та активно реалізуються», – зазначив Володимир Кустуров. Заступник Голови Держпродспоживслужби – Головний державний ветеринарний інспектор України.
Зокрема, у Закарпатській, Волинській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях посилено нагляд за станом здоров’я та переміщенням уразливих до хвороби видів тварин.
Важливим профілактичним заходом є заборона випасу копитних тварин у радіусі 10 кілометрів від кордону з ЄС. Це обмеження стосується великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз, буйволів та інших тварин, яким загрожує вірус.
Вздовж кордону з Угорщиною планується посилити контрольні дії міжобласних територіальних підрозділів Держпродспоживслужби, зокрема:
- полегшення проходу осіб і транспортних бригад через дезінфекційні килимки;
- дезінфекція транспортних засобів у пунктах пропуску;
- забезпечення дотримання заборони на ввезення продуктів тваринного походження, навіть у ручній поклажі та особистих сумках подорожуючих.
Довідково: ящур – надзвичайно заразна вірусна інфекція, яка вражає велику рогату худобу, свиней, овець, кіз, буйволів та інших копитних тварин, у тому числі тих, що живуть у природі.
Джерело: agroportal.ua