Морква буває не лише помаранчевої. Барвисті коренеплоди цієї культури вже давно користуються великою популярністю в усьому світі.
Більшість коренеплодів моркви, які ми вирощуємо сьогодні, яскраво-помаранчеві, але вчені вважають, що перша одомашнена морква була фіолетовою та білою.
«Морквяна ферма»: досвід фермерства з Київської області
На органічній фермі Ірини та Дмитра Чернецових із села Андріївка, що в Київській області, кольорова морква є одним із найпопулярніших овочів. Це не лише смачний та корисний коренеплод, але й дуже популярний продукт серед покупців. «Наша специфіка полягає в тому, що ми не працюємо з посередниками та великими мережами. Ми продаємо свою продукцію безпосередньо ресторанам та окремим покупцям», – каже власник ферми. Наші основні клієнти – це ресторани Києва, вони зацікавлені в цікавих та оригінальних овочах для свого меню».
Кольорова морква вирощується органічним способом на фермі вже шість років. Насіння незмінно надає компанія Beyo Ukraine.
Власники ферми виділили 80 гектарів землі під органічне землеробство. Окрім моркви, асортимент овочів ферми включає гарбузи, кольоровий буряк, броколі, фенхель, ріпу, різні види зелені, мікрозелень та їстівні квіти. Фермери стверджують, що їхня продукція екологічна та безпечна. «У нас невелика органічна ферма, — каже Ірина. — У нас немає жодної складної техніки, ми садимо все ручною сівалкою, а землю обробляємо мотоблоком, без трактора чи навісної техніки. Здебільшого використовуємо ручну працю».
Господарство налагодило виробництво таким чином, що може завжди постачати покупцям свіжу молоду моркву протягом усього сезону. Молоді коренеплоди збирають та продають протягом місяця.
На прохолодний сезон ферма припиняє вирощувати літній асортимент овочів, натомість зосереджуючись на осінній продукції. «У нас є чудові осінні овочі, які можуть доповнити та урізноманітнити будь-яке меню. Осінні овочі люблять прохолоду та добре витримують коливання та перепади температур. А морква дуже добре росте в прохолодний період, вона є топовим продуктом для осені».
Вирощування та догляд за посівами
Господарство проводить п'ять посівів моркви за сезон. Перші посіви висаджують у березні, якщо погода сприятлива, а ґрунт відповідає всім вимогам посіву. Насіння моркви починає проростати за температури 3…5 °C. Останні посіви сезону намагаються висаджувати до кінця серпня, оскільки восени ріст рослин сповільнюється, і овочі трохи довше дозрівають. Свіжа молода морква (молода морква) з останнього врожаю сезону дозріває в листопаді. Урожайність кольорової молодої моркви в середньому сягає 200 кг з 1 сотки.
Усі овочі на фермі вирощуються за допомогою верхнього зрошення. За словами Ірини, таким чином кожна культура отримує сильний ріст і розвиток. Такий тип зрошення дає можливість сіяти моркву навіть у сильну спеку. За словами Ірини Чернецової, якщо використовувати крапельне зрошення, то влітку овочам може не вистачити вологи, щоб зволожити ґрунт у потрібній кількості. Перед проростанням насіння добре поливають, іноді кілька разів на день, що допомагає пережити спеку.
Морква вирощується природним органічним методом, посіви не обробляються жодними хімікатами. Ферма дотримується належної сівозміни, а посіви удобрюються органічними добривами, придбаними на органічній тваринницькій фермі, що спеціалізується на розведенні великої рогатої худоби.
«Найкрасивіша, але й більш примхлива та складна у вирощуванні – це фіолетова морква, – каже Ірина. – Порівняно з іншими сортами, вона має нижчу врожайність, важче проростає, а плоди часто мають неправильну форму. Однак саме ця морква є найбільш бажаною серед покупців».
Господарство планує й надалі постачати своїм клієнтам здорову кольорову моркву. «Ми плануємо використовувати лише насіння Beyo», – каже Ірина. «Ми вдячні компанії за високоякісне насіння та високоврожайну продукцію, яку високо цінують наші клієнти».
Райдужна морква — не тільки оригінальна
Протягом останніх 50 років вирощування моркви неухильно зростає. Кольорова або, як її ще називають, райдужна морква, досить популярна у світі. Це суміш різних сортів, зазвичай фіолетової, помаранчевої, білої, жовтої, а іноді й червоної. Відома всім помаранчева морква з'явилася лише у 17 столітті завдяки роботам голландських дослідників. До цього в їжу використовували білу, фіолетову та жовту моркву.
Помаранчева морква багата на бета-каротин, який особливо важливий для зору та здоров'я мозку, а також містить клітковину, біотин, калій, фосфор, мідь та вітаміни B6, K, C та E.
Фіолетова морква містить велику кількість антиоксиданту антоціану, який надає коренеплодам фіолетового відтінку, а також має потужні протизапальні властивості, покращує імунітет і містить велику кількість кальцію. Фіолетова морква чудово підходить для салатів, маринування та вживання у свіжому вигляді.
Біла морква містить велику кількість антиоксидантів, порівняно з іншими сортами. Цей сорт моркви не містить бета-каротину, який надає коренеплоду помаранчевого кольору, він менш калорійний і підходить для дієт. Біла морква вважається солодшою на смак і соковитішою. Фітохімічні речовини та антиоксиданти, що містяться в білій моркві, надають їй лікувальних властивостей, допомагають покращити імунітет і запобігти передчасному старінню.
Жовта морква – це різновид нантської моркви. Окрім оригінального кольору, вона має приємний солодкий смак і хрустку текстуру. Жовта морква особливо багата на каротиноїд лютеїн, який позитивно впливає на зір і зміцнює імунну систему.
Порівняно з помаранчевою морквою, червона морква солодша на смак. Коренеплоди містять велику кількість вітаміну В, а також лікопін, який допомагає підтримувати серцево-судинну систему та знижує ризик раку.
Високоякісне насіння забезпечує високі та стабільні врожаї. Успіх лише з «Beyo»!
Юлія Наружна, [email protected]
Источник: www.propozitsiya.com