Рокамболь – це велика цибулина часнику, яку також називають слоновим або гігантським часником. За розмірами вона дійсно перевершує всі часникові культури. Водночас на смак вона дещо м’якша за звичний нам часник, але не менш цінна як харчова культура.
Популярний та широко використовуваний у промислових масштабах у Європі та країнах Азії. В Україні це досить рідкісний вид, але останніми роками його все частіше можна зустріти на дачних ділянках та городах. Щоб отримати справді вражаючі врожаї рокамболю, багато не потрібно. А саме: підготувати для нього родючий ґрунт, додати трохи добрив під час посадки, плюс трохи турботи та уваги під час догляду – і рокамболь порадує вас великими, здоровими цибульно-часниковими рослинами. Чи справді це так, наша редакція запитала у Володимира Мережка, людини, яка привезла його до України та заснувала «Клуб виробників рокамболю».
Пане Володимире, розкажіть, будь ласка, про себе…
— Після закінчення школи я вступив до Київського національного торговельно-економічного університету, на той час – Торговельно-економічного інституту. Моя спеціальність не була пов’язана з сільським господарством, тому перед тим, як піти в цю сферу, я змінив добрий десяток професій. Я добре знайомий із сільськогосподарським виробництвом, оскільки мені також доводилося керувати агрохолдингами. Я вирощував усі провідні культури, тому чудово знаю їхній потенціал. Мене завжди дивувало, чому в хорошому агрохолдингу можна отримати 500 доларів з одного гектара, але фермер, який має мало землі та не такі ресурси, як у великих господарствах, не може отримати таких прибутків, хоча він працює як віл? І я вам скажу чому. В агрохолдингу мені доводилося спілкуватися з пайовиками, які здавали нам землю в оренду. Я завжди питав їх, скільки вони заробляють на власному городі. Жоден з них не дав мені чіткої відповіді. Тому що наші люди, які працюють на землі, абсолютно не знають, як заробляти гроші на її обробітку. Ніхто їх цьому не навчав, і з різних причин вони самі не могли навчитися. Навіть працюючи в агрохолдингу, у мене була мета навчити таких людей працювати на землі так, щоб вони могли добре заробляти. Але далі ідея не склалася… Сьогодні я можу з упевненістю сказати: я можу навчити дрібних фермерів і простих селян отримувати гарні прибутки завдяки екзотичній рослині – рокамболю.
Де ви познайомилися з цією рослиною?
— Я вирощую рокамболь п’ять років поспіль на власній ділянці площею 10 гектарів. І мені цього достатньо! Першу головку рокамболю я привіз з Флориди, США, де купив її за 7 доларів, потім розмножив. Так народився «Клуб виробників рокамболю». Сьогодні в Україні не так багато людей знають, що це за овоч. Люди дивляться і цікавляться. Це важливо. Поки все тільки починається, у нього є ціна. Наразі в Україні є, можливо, близько 40 зацікавлених людей — і це покупці мого екзотичного овоча. Вони розуміють, як вирощувати цю культуру, яка її цінність і як на ній заробляти.
У нас з вами аграрна країна, практично кожен житель нашої держави має 5–10 акрів. Рекомендую садити цю культуру на невеликих площах, оскільки вирощувати рокамболь в агрохолдингах буде дуже складно, бо великі обсяги вимагають значних капіталовкладень. Вартість рокамболю, звичайно, «кусається». Головка цієї цибулі коштує 350 гривень, зубчик — близько 30–35 гривень. Тому пропоную вирощувати його на площі 10 акрів, і цього буде достатньо для селянина. Навіть, спочатку, сотні буде достатньо.
Щоб посадити рокамболь на 1 м2, потрібно 20 зубчиків (по п'ять в ряд, у нас таких рядів чотири). З цього обсягу ми отримаємо 20 головок рокамболю. Якщо кожна важить 100 г, ми отримаємо 2 кг. А з однієї сотки – щонайменше 200 кг. Тож порахуйте: якщо ми навіть продамо його за ціною часнику (36 грн), а він коштує набагато дорожче – від 300 грн і вище, скільки ми отримаємо в результаті… Тому, я думаю, будь-який дрібний фермер або просто селянин на своєму городі може отримати непоганий прибуток від вирощування рокамболю. ?
Чи є ринок для рокамболу в Україні?
— Наразі в Україні немає ринку збуту рокамболу, тому я продаю його зі своїми компаньйонами на різних сільськогосподарських виставках, ярмарках, через власний вебсайт та OLX.
Розкажіть більше про технологію вирощування рокамболу.
— Спочатку трохи про розмноження рокамболю. Це багаторічна трав’яниста рослина, що належить до родини цибулевих. Її надземна частина більше нагадує цибулю-порей, ніж звичний нам часник, оскільки має велике листя (ширше 5–10 мм) і товсті стебла, що досягають висоти до 80 см. Квітконіс не дає насіння через брак пилку.
Рокамболь розмножується «дітками», бульбами, зубчиками. З бульби виростає один зубчик, а з нього – цибулина, що складається з зубчиків. У великій цибулині – від чотирьох до восьми зубчиків, залежно від їх розміру, тобто, чим більші зубчики, тим менше їх у головці. А сама цибулина досягає 250-350 г (звичайний озимий часник може виростати до 200 г).
Спосіб розмноження рокамболю відрізняється від вирощування часнику тим, що при ньому утворюються прикореневі «дітки». Вони «сидять» на підземних стеблах — столонах або біля самої головки. Під кожною головкою утворюється щонайменше 3–5 «діток». Але іноді ті з них, що розташовані на підземних стеблах і зазвичай короткі, виростають довгими, залишаються в ґрунті після збору врожаю та проростають на другий рік і засмічують посіви. Як правило, я починаю садити рокамболь з 25 вересня по 1 листопада (у Київській області). Зрозуміло, що Україна велика, тому в різних зонах потрібно садити овоч у різний час.
Підготовка ґрунту
Перед посадкою рокаболу ми обробляємо ґрунт за системою Овсинського. Що це за система? Основна ідея технології – поверхневий обробіток на максимальну глибину 5 см. Завдяки такому обробітку ми маємо ідеально структурований ґрунт з капілярною структурою, утвореною кореневими системами раніше посаджених культур, а п'ятисантиметровий шар ґрунту, який перемішаний з рослинними рештками, виступає в ролі мульчі. Це дозволяє створити сприятливі умови для розвитку як кореневої системи, так і надземної частини рослин, посіяних на них. Поєднання цих факторів має велике значення, оскільки така система дозволяє повітрю постійно проникати в ґрунт і осідати, або, правильніше кажучи, конденсувати в ньому, через різницю температур повітря та ґрунту, величезну кількість вологи, присутньої в повітрі. А шар мульчі на поверхні поля запобігає пересиханню ґрунту, що посилює фізичні та хімічні процеси в ньому.
Мене часто запитують, який ґрунт потрібен для успішного вирощування овоча. Я одразу наводжу приклад ґрунту, на якому я його саджу сама. У мене на ділянці пісок, а це, як ви розумієте, не чорнозем… Тому необхідно зробити цей ґрунт більш родючим. Тож перед посадкою рокаболю я готую суміш з гною, сапропелю, торфу та золи. За роки, що я саджу рокаболь, я перепробувала багато різних сумішей. Однак саме ця суміш створює ідеальні умови для розвитку рослин цієї культури.
Після обробки ґрунту та приготування суміші я одразу роблю борозну. Після цього вручну розкидаю в неї підготовлену суміш, в яку саджу рокаболь на глибину не більше 4 см – для «діток» та 5 см – для зубчиків. Тому вважаю, що неважливо, який ґрунт. Головне – підживити його та створити належні умови для рослин.
Після посадки рокаболи я одразу накриваю посадки соломою. Не для захисту від заморозків, а для стабілізації вологості ґрунту. Мульчую лише міжряддя, оскільки в ряду є крапельна стрічка. Полив обов'язковий, бо без нього не можна отримати хороших результатів. Однак поливати щодня не потрібно; я поливаю, коли висока температура повітря або коли немає дощу.
Засоби захисту рослин
Я взагалі не використовую жодних хімікатів на своїх посівах. Тільки перед посадкою обробляю насіннєвий матеріал від хвороб і шкідників препаратом Максим XL 035 FS. І цього достатньо. Завдяки цій захисній обробці рослини рокуболь мають чудову вегетацію.
Тому я не розумію, чому, якщо з рослинами немає проблем, я маю застосовувати хімікати. Мої посадки рокаболів завжди без хвороб. Навіть якщо з'являються якісь симптоми хвороби, я спочатку ретельно вивчаю причину, а потім вирішую, що і як від неї позбутися.
Бур'яни також присутні в посіві, хоча завдяки мульчі їх не так багато. Тому, коли проростають сходи бур'янів, ми видаляємо їх вручну. Це нормально, коли бур'яни ростуть на землі, а це означає, що вона жива. Якщо їх немає, то нам потрібно турбуватися…
Щодо шкідників. Їх у ґрунті багато, але якщо це не турбує рослину, то, знову ж таки, навіщо використовувати хімікати? Адже в ґрунті живуть не тільки шкідники, а й багато ентомофагів, які з ними борються. Якщо шкідники все ж починають шкодити рослинам, ми намагаємося захищати лише в тому місці, де вони з'являються.
На мою думку, якщо насіннєвий матеріал якісний та добре підготовлений до посадки, про які хвороби та шкідників може йти мова? Тому, перш за все, потрібно звернути увагу на насіння, яке ви садите в ґрунт.
Колекція
Рокамболь, посаджений восени, можна збирати в кінці червня, а той, що посаджений під зиму, – в кінці липня. Легко зрозуміти, що рокамболь пора викопувати. Якщо листя у верхній частині рослини почало жовтіти, а нижня стало сохнути, то саме час. Цей процес не слід відкладати, оскільки цибулина продовжує сохнути, зубчики звільняються від лушпиння та поступово заглиблюються в ґрунт. Те саме відбувається і з «дітьми» – цибулинами. І тоді процеси гниття, які можуть вразити донце цибулини, не змусять себе довго чекати.
Очистити рокамболь слід вручну, видаляючи будь-який ґрунт, що прилип до овоча. Видаліть коріння та обріжте верхівки лише після того, як сама цибулина висохне.
Зберігання
Після очищення рокамболь слід висушити. Для цього можна зв'язати кілька головок у пучки або заплести їх у коси та підвісити в добре провітрюваному місці. Також можна залишити цибулини на відкритому просторі на сонячній стороні, щоб продовжити термін їх зберігання.
Після повного висихання потрібно перебрати цибулю та часник, щоб відокремити для зберігання лише здорові плоди. Зберігати цей овоч можна в приміщенні з температурою 10–12°C, помістивши його в ящики.
Рокамболь, на відміну від озимих сортів часнику, чудово зберігається – практично всю зиму, до квітня. Ця культура має високу врожайність, яка приблизно в три-чотири рази перевищує врожайність традиційних сортів часнику.
Розкажіть коротко про використання рокамболу, особливості його вживання в їжу.
— Рокамболь має смак і цибулі, і часнику одночасно. Гострота дещо приглушена, що дозволяє досягти приємного поєднання смаків. Запах м’який, ненав’язливий. Водночас зберігаються всі кулінарні властивості овоча, і рокамболь чудово доповнює всі страви, куди можна було б додати цибулю та часник.
Його можна вживати як свіжим, так і маринованим. Їстівні як цибулина, так і листя. Рокамболь послужить чудовою приправою до м'ясних страв, салатів. Також його використовують у консервуванні. Підходить для всіх видів переробки.
Що стосується його корисності, то рокамболь має весь спектр лікувальних властивостей звичайного часнику; крім того, цей овоч містить велику кількість вітамінів, ефірних олій, аскорбінову кислоту та багато інших корисних елементів.
Будьте допитливими, пробуйте, експериментуйте — і заробляйте!
І. Катеринчук, кандидат сільськогосподарських наук
Журнал «Пропозиція», № 9, 2020.
Источник: www.propozitsiya.com