Нещодавнє дослідження заперечує поширену думку про те, що яловичина, вирощена на пасовищах, є кращою для навколишнього середовища, показуючи, що навіть за найсприятливіших обставин її вуглецевий слід не нижчий, ніж у яловичини, виробленої на промислових фермах.
Цей висновок детально описано в дослідженні, опублікованому в Proceedings of the National Academy of Sciences, як повідомляє Euronews.
Дослідники проаналізували викиди, пов’язані з вирощуванням великої рогатої худоби, враховуючи такі фактори, як споживання корму, викиди метану та кінцевий вихід м’яса. Вони виявили, що навіть за оптимальних умов пасовища не здатні поглинати достатню кількість вуглецю, щоб урівноважити вплив на клімат пасовища великої рогатої худоби. Крім того, ці корови, як правило, ростуть повільніше, важать менше та потребують більше ресурсів для виробництва еквівалентної кількості м’яса, що зрештою призводить до збільшення викидів.
Крім того, постає питання розширення пасовищ. У деяких регіонах, особливо в Південній Америці, це часто досягається шляхом вирубки лісів, що знищує дерева, які інакше могли б поглинати вуглець. За словами Річарда Вейта з Інституту світових ресурсів, це підвищує ризики, пов’язані з кліматом.
Водночас дослідники підкреслюють, що оцінка впливу на навколишнє середовище має охоплювати не лише рівень викидів. Наприклад, професор екології пасовищ Ренді Джексон зазначає, що випас тварин може позитивно вплинути на біорізноманіття та здоров’я ґрунту. Тим не менш, співавтор дослідження Гідон Ешель вважає, що ці переваги не компенсують несприятливі кліматичні наслідки.
Джерело: agroportal.ua