Категорія Екофермерство

Вирощені в лабораторії м’ясо-молочні продукти стануть реальністю за два роки

Споживачі у Великобританії можуть знайти м’ясо та молочні продукти, вирощені в лабораторії, доступними для придбання протягом наступних двох років, оскільки Агентство харчових стандартів Великобританії (FSA) розпочинає програму, спрямовану на прискорення їхнього регулювання та виходу на ринок. Про це повідомляє Farminguk.…

Коли важкі виклики відточують навички — Журнал «Пропозиція».

Як фермер із Полтавщини виграв грант на модернізацію техніки та активно впроваджує сучасні агротехніки Українським аграріям вдається як зберегти землю, так і примножити свої господарства, використовуючи інноваційні агротехнології. Власник фермерського господарства «Вишневе Агро» Володимир Різун спочатку не прагнув бути фермером,…

На ринку з’являться 6 нових сортів цукрових буряків

Британська дослідницька організація буряка (BBRO) опублікувала переглянутий список рекомендованих сортів на 2026 рік, що включає шість нових сортів, які демонструють підвищену врожайність, стійкість до вірусних захворювань і толерантність до бурякової цистоподібної нематоди. Про це повідомляє Farmers Weekly. Три з цих…

Українські вчені планують вивести нові сорти коріандру

До кінця десятиліття українські дослідники планують розпочати наукові роботи, які сприятимуть розвитку селекції коріандру. Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів заступник директора з наукової роботи Інституту землеробства степу НААН України Віталій Іщенко. «Наразі наші селекційні програми для еспарцету та коріандру…

Вчені використовують ШІ для виявлення сальмонели в цибулі

Анас Алсобех, доцент кафедри інформаційних технологій Університету Південного Іллінойсу в Карбондейлі, розробляє систему штучного інтелекту (AI), призначену для раннього виявлення сальмонели в цибулі. Його дослідження зібрало 150 000 доларів США від Національного інституту харчових і сільськогосподарських наук Міністерства сільського господарства…

Cтрип-тілл та покривні культури для збільшення прибутків. Американський досвід — журнал Пропозиція

Поєднання покривних культур і смугового обробітку ґрунту дає змогу американським фермерам отримати максимальну користь від покривної культури протягом весняних місяців.  Ось як один фермер з Іллінойсу застосовує цю технологію для вирощування кукурудзи,  сої та сумішей покривних культур.   З самого…

Поєднання no-till та покривних культур накопичує органічну речовину в ґрунті та скорочує витрати — журнал Пропозиція

Практика американського фермера показала, що покривні культури можуть допомогти зменшити використання хімікатів та скоротити норми внесення азоту.  Задовго до того, як був створений ринок квот на викиди вуглецю, що надавав фермерам фінансові стимули для впровадження ґрунтозахисних практик, таких як no-till…

Трансформація агро: від кліматостійких ферм до космічних харчових систем

Зі стрімким зростанням населення Землі й виснаженням природних ресурсів потреба у трансформації харчових систем стала як ніколи нагальною. Вагенінгенський дослідницький університет об’єднав представників 148 наукових установ світу, щоб вирішити одну з найважливіших проблем сучасності. Для цього університет організував конкурс ReThink…

Українська команда перемогла на хакатоні NASA з продуктом для аграріїв

Команда студентів Київського авіаційного інституту здобула перше місце у категорії Galactic Impact на глобальному хакатоні NASA International Space Apps Challenge. Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації у Facebook. «NASA International Space Apps Challenge — хакатон, який обʼєднує розробників, дизайнерів, науковців…

Науковці з’ясували, що екстракт листя огірка діє проти шкідників на картоплі

Науковці Ґентського університету (Бельгія) зробили прорив у біоборотьбі з сільськогосподарськими шкідниками. Екстракти листя сімейства огіркових (Cucurbitaceae) впливають на боротьбу з нематодами в картоплі. Про це пише журнал «Агроном». Дослідники з лабораторій професора Тіни Кіндт та Свена Мангелінкса виявили біологічно активні…