Екофермерство

Аналіз ґрунту як гарантія врожаю: досвід фермера Олександра Висоцького з Миколаївської області

У сучасних реаліях українські фермери стикаються з численними викликами, які впливають на продуктивність їхніх господарств. Важливим питанням є якість ґрунтів, на яких протягом трьох років ведуться військові дії та триває повномасштабна війна. Наразі немає чіткої відповіді на питання, чи придатні…

Читати даліАналіз ґрунту як гарантія врожаю: досвід фермера Олександра Висоцького з Миколаївської області

Про нут: агротехніка та нюанси вирощування

Сьогодні у світі активно зростає попит на виробництво рослинних замінників тваринних білків. І тут варто згадати не лише сою, сочевицю та горох. Австралія б'є рекорди у виробництві нуту, країна зібрала рекордні 2,267 мільйона тонн нуту у 20

Читати даліПро нут: агротехніка та нюанси вирощування

Олеся Точицька: «Наше агро – наше життя»

Олеся Точицька — впевнена в собі жінка, а також голова організації водокористувачів «Лесині джерела» та співвласниця сімейного фермерського господарства «Аделаїда». На власному прикладі вона показує, що агробізнес — це не суто чоловіча справа. Жінка може і має право керувати великими…

Читати даліОлеся Точицька: «Наше агро – наше життя»

Про зрошення та ефективні агротехнології в Полтавській області

Підприємство «Полтавський сад» обробляє 6900 гектарів землі. Основним видом діяльності, на якому зосереджена увага, є овочівництво та гібридизація насіння, які до 2024 року охоплювали площу до 2,5 тис. гектарів. Господарство виділило до 250 гектарів під вирощування овочів, зокрема моркви, картоплі…

Читати даліПро зрошення та ефективні агротехнології в Полтавській області

Про диференційоване внесення ресурсів та нюанси агротехнологій від компанії «Агро-Регіон»

Група «Агро-Регіон» має 41 тисячу гектарів оброблюваних земель у чотирьох областях України: Київській, Чернігівській, Житомирській та деяких полях у Хмельницькій області. У компанії працює близько 600 осіб. Компанія в основному займається вирощуванням кукурудзи. Хоча у 2024 році площі під цією…

Читати даліПро диференційоване внесення ресурсів та нюанси агротехнологій від компанії «Агро-Регіон»

У США виведені сорти пшениці, що виробляють добрива.

Дослідники з Каліфорнійського університету в Девісі (США) створили сорти пшениці, які самі виробляють добрива. Це відкриття має потенціал зменшити забруднення повітря та води в усьому світі, як повідомляє UkrAgroConsult. Як зазначає університет, вирощування пшениці становить приблизно 18% усіх азотних добрив,…

Читати даліУ США виведені сорти пшениці, що виробляють добрива.

Бетон під колесами — ідеальний результат: досвід українських фермерів

Які враження власників дискових борін BEDNAR SWIFTERDISC після першого сезону експлуатації агрегату? Постійна нестача вологи та дороге паливо змушують вітчизняних фермерів шукати оптимальні варіанти підготовки поля до сівби. Зокрема, йдеться про такий важливий сільськогосподарський захід, як дискування стерні ріпаку, соняшнику…

Читати даліБетон під колесами — ідеальний результат: досвід українських фермерів

Незламні українські фермери. Голоси, які варто почути

На початку березня завершив свою роботу дворічний благодійний проект «Фермерство» , розроблений для допомоги українським фермерам, постраждалим від війни. Невеликі фермерські господарства, розташовані у прифронтових регіонах, отримали кошти від міжнародних та національних компаній для відновлення втрачених потужностей. Про результати проекту…

Читати даліНезламні українські фермери. Голоси, які варто почути

Як вирощувати пекінську капусту в Україні

Пекінську капусту вирощують в Україні як окремі особи, так і великі фермерські господарства. Завдяки швидкому дозріванню, невибагливості та стабільній врожайності, капуста користується високим попитом серед фермерів. Пекінську капусту вирощують як розсадним способом, так і прямим посівом у ґрунт – залежно…

Читати даліЯк вирощувати пекінську капусту в Україні

В Індії біошкіру виробляють з відходів томатів

Побічні продукти переробки томатів часто розглядаються як проблема в усьому світі; проте в Індії вони перетворилися на цінну можливість. Стартап The Bio Company (TBC) розробив інноваційний матеріал під назвою Bioleather, який нагадує шкіру, але повністю виготовлений з побічних продуктів переробки…

Читати даліВ Індії біошкіру виробляють з відходів томатів

Вчені пропонують рішення для ефективної ідентифікації мікотоксинів

У серпні 2025 року міжнародна дослідницька група під керівництвом Університету Південної Австралії представила новаторське дослідження. Дослідники показали, що інтеграція гіперспектральної візуалізації (HSI) з машинним навчанням може ефективно виявляти мікотоксини. Цю інформацію опублікував Food & Wine з посиланням на публікацію в…

Читати даліВчені пропонують рішення для ефективної ідентифікації мікотоксинів

У Норвегії створили плавучу теплицю

У Норвегії запроваджено інноваційну ініціативу Ocean Bloom — плавучу теплицю, яка поєднує сільське господарство, аквакультуру, опріснення води та виробництво відновлюваної енергії. Розташована біля узбережжя Бергена, ця самодостатня екосистема має потенціал змінити методи виробництва продуктів харчування та використання ресурсів у районах,…

Читати даліУ Норвегії створили плавучу теплицю