Чи знали ви, що картоплю називають другим хлібом? Річ у тім, що вона входить до раціону практично кожної людини і з неї готують просто незліченну кількість страв. Нині у світі існує кілька тисяч сортів картоплі. Ми ж, приходячи на ринок або в магазин, найчастіше бачимо три основні її види: білу, жовту і червону. Але потрібно зазначити, що ці сорти картоплі відрізняються не тільки кольором.
Головна відмінність червоної, білої та жовтої картоплі полягає в харчовій цінності та рекомендаціях щодо приготування. Один сорт ідеально підходить для смаження, другий – для запікання, а третій – для варіння. Давайте ж у цьому розберемося детальніше.
Чим відрізняються сорти картоплі: корисні відомості
Біла картопля
Картопля цього сорту відрізняється найвищим вмістом крохмалю. Через це її можна дуже легко перетравити. Використовуйте білу картоплю, готуючи пюре і крем-супи. Також пам’ятайте, що така картопля може досить сильно загустити бульйон. Цей момент слід обов’язково враховувати під час готування перших страв.
Жовта картопля
У картоплі з жовтою шкіркою міститься бета-каротин. Ця речовина відповідає за зменшення негативного впливу сонця на організм, поліпшення зору і нормалізацію очного тиску. Картопля такого сорту чудово тримає форму. Використовуйте її для приготування різних салатів. Картопляні кубики не розваляться в процесі нарізки та з’єднання всіх інгредієнтів. Також обирайте цю картоплю для запікання (великими шматочками або цілком).
Червона картопля
Червона картопля багата на антиоксиданти. Вони перешкоджають старінню, а також руйнуванню клітин. До слова, в картоплі цього сорту найменший вміст крохмалю. Завдяки цьому вона ідеально підходить для смаження. Часточки картоплі з червоною шкіркою не втрачають свою форму. Також на них дуже швидко з’являється максимально хрустка й апетитна скоринка.
Пам’ятаючи про особливості цих трьох сортів картоплі, ви зможете приготувати найсмачніші страви. У результаті запечена картопля не розвалиться, а пюре матиме ніжну і приємну консистенцію. А картоплі з якою шкіркою ви віддаєте перевагу: з жовтою, білою або ж із червоною? Розкажіть у коментарях.