Чому свинина в Україні дорожчає?

Цього року ціни на свинину в Україні зростають, і переробники вказують на те, що це суттєво перешкоджає торгівлі свининою.

Цю інформацію поширила асоціація «Свинарі України».

Було відзначено, що з січня по серпень попереднього року середня роздрібна ціна кілограма охолодженої свинини в національних мережах супермаркетів була нижчою за 200 грн/кг, перевищивши цей поріг лише восени. Протягом 2025 року ціни на свинину продовжували зростати, залишаючись вище 250 грн/кг протягом останніх трьох місяців, при цьому середня роздрібна ціна в червні була майже на третину вищою, ніж у попередньому році — 253,2 грн/кг порівняно зі 191,9 грн/кг. Аналітики пояснюють цей значний стрибок цін значною мірою зростанням закупівельних цін на промислову свинину.

«Минулого року збільшення пропозиції свинини на тлі скорочення ємностей ринку свинини призвело до суттєвого падіння цін на забійних свиней. Зокрема, минулого літа закупівельні ціни впали до рівнів, зафіксованих раніше у 2022 році, при цьому середні ринкові ціни коливалися в межах 52-60 грн/кг протягом літніх місяців. Однак у першій половині цього літа ціни коливалися в межах 92,5-93,5 грн/кг, а з середини сезону продовжують зростати. Ці зміни пояснюються значним зниженням внутрішнього виробництва свинини, яке, за попередніми оцінками, скоротилося приблизно на 11% загалом та понад 15% серед промислових операторів, на яких припадає понад 55% поставок цього м’яса в країні», – уточнюють експерти.

За даними асоціації, зниження виробництва свинини серед сільськогосподарських підприємств пояснюється значним скороченням поголів'я свиней. Поряд із поступовим занепадом присадибного свинарства, яке триває вже понад десять років, цього року спостерігалося зменшення промислового поголів'я худоби через військовий, економічний та епізоотичний тиск. Як наслідок, деякі оператори не змогли витримати критичного падіння закупівельних цін, зіткнувшись зі зростанням виробничих витрат, зокрема на кормові інгредієнти. Більше того, деякі ключові гравці пішли з ринку через ескалацію бойових дій на Сході, а інші були змушені піти через поширення АЧС.

«Зростання як закупівельних, так і роздрібних цін відображає загальне зниження пропозиції свинини, а також її сезонні коливання. Нещодавно деякі представники м’ясопереробної промисловості повідомили про подальше скорочення доступних запасів живої свинини через зменшення кількості пропонованих живих тварин та/або їхньої середньої ваги. Виробники зазначили, що через тривалі умови забою в спекотну погоду вони змушені або скорочувати партії, або відкладати продаж. Така ситуація відображає типовий сезонний зсув у пропозиції, який цього року посилив існуючий дефіцит живих тварин на ринку», – пояснили в ACS.

Водночас, експерти вважають, що ціни на свинину наразі компенсують нижчі ціни минулого року на тлі постійного зростання цін на інші продукти харчування.

«З іншого боку, свинина — не єдиний вид м’яса, ціни на який зростають. До кінця першого півріччя вартість охолодженої курки була майже на 30% вищою, ніж роком раніше, а ціни на куряче філе тепер порівнянні з цінами на деякі охолоджені напівфабрикати зі свинини, такі як лопатка, стегно, грудинка та гуляш», — додають галузеві аналітики.

Джерело: agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *