Очікується, що експорт м'яса птиці до країн Європейського Союзу скоротиться приблизно на 27 тисяч тонн до кінця року.
Такий прогноз зробив виконавчий директор Спілки птахівників України Сергій Карпенко в заяві Укрінформу.
Він зазначив, що це зниження пов'язане зі скасуванням ЄС “безвізового режиму для торгівлі”.
«З початку повномасштабного конфлікту саме зовнішні ринки підтримували рівень виробництва. Наразі квота на м’ясо птиці скоротилася на 35% до кінця 2025 року порівняно з пільговими умовами, що діяли до 6 червня, а на яйця та яєчні продукти – на 65%», – уточнив Сергій Карпенко.
Він зазначив, що лібералізація торгівлі сприяла відновленню виробництва після спаду у 2022 році. Відновлення тарифів та обмежень може серйозно вплинути на галузь.
«Це негативно вплине на торговельний баланс. Обсяг надходжень іноземної валюти, ймовірно, зменшиться, що погіршить фінансовий стан українських виробників, які вже стикаються з критичними викликами через зростання виробничих витрат, зниження купівельної спроможності та падіння споживання продукції на внутрішньому ринку. Європейський ринок залишається одним з найприбутковіших та логістично доступних», – уточнює експерт.
Водночас Карпенко залишається оптимістом щодо потенціалу збільшення експорту на альтернативні ринки, зокрема в Центральну Азію, Близький Схід, Кавказ та Велику Британію; в іншому випадку виробникам, можливо, доведеться скоротити виробництво.
У червні експорт м’яса птиці до країн ЄС, за його даними, склав лише 4,8 тис. тонн, тоді як середньомісячний показник до цього становив близько 10 тис. тонн. Як наслідок, на внутрішньому ринку виник профіцит, що призвело до зниження цін реалізації.
Сергій Карпенко зазначив, що протягом липня ціни на птицю на внутрішньому ринку мали незначну тенденцію до зниження через збільшення пропозиції, знизившись на 5-10% порівняно з червнем. Однак, на його думку, наразі немає підстав говорити про подальше зниження.
Джерело: agroportal.ua