Понад 1000 виробників приєдналися до програми контролю сирого молока

Програма моніторингу сирого молока з використанням програмного забезпечення «Молочний модуль» наразі діє у 23 регіонах, охоплюючи 1053 учасників ринку.

Таку інформацію надала Державна служба з питань безпеки харчових продуктів та захисту прав споживачів.

«Молочний сектор — єдина галузь в Україні, де принцип «від ферми до виделки» реалізовано майже повністю, демонструючи зразкову модель ефективного та гармонійного виробництва в харчовому секторі», — заявив Олег Осіян, перший заступник голови Державної служби захисту харчових продуктів та споживачів.

Агентство зазначило, що у 2024 році кількість зареєстрованих підприємств з виробництва молочної продукції зросла в 1,2 раза порівняно з 2023 роком, а з початку пілотного проєкту у 2019 році загальна кількість зареєстрованих підприємств зросла у 70 разів.

Загалом, кількість обстежень за всіма показниками в рамках програми у 2024 році зросла до 33 374, що на 51% більше, ніж у 2023 році. Тестування зразків сирого молока протягом звітного року проводили 42 уповноважені регіональні (19) та міжрайонні (23) установи у 20 регіонах України.

Середні показники загального бактеріологічного забруднення (ЗБЗ) та кількості соматичних клітин (СКК) стабільно залишаються нижчими за допустимі порогові значення для критеріїв відповідності для сирого коров'ячого молока, як це визначено Наказом Міністерства аграрної політики № 118/2019. Відсоток результатів аналізів на ЗБЗ, що перевищують допустимі межі, становить 1,4%, тоді як на СКК – 1,3%.

Якщо порівняти усереднені показники з встановленими стандартами в ЄС, 90% усіх результатів загального аналізу крові (ЗАК) у 2024 році повністю відповідають правилам ЄС (менше 400 000 клітин/мл). Щодо рівня базальноклітинної клітини (БКК), лише 50% результатів знаходяться в межах допустимих норм, встановлених ЄС (100 000 КУО/мл).

Джерело: agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *