Здорожчання охолодженого м’яса у національних торговельних мережах продовжилося на початку осені.
Як повідомляє асоціація «Свинарі України», як і попереднього місяця, охолоджені м’ясні напівфабрикати зросли в ціні синхронно.
«Упродовж вересня спостерігалося поступове підвищення цін на курятину та яловичину, тож середня ціна цих видів м’яса за підсумками місяця додала 2% та 3,3% до серпневого показника. Хоча роздрібні ціни на свинину протягом місяця змінювали напрямок руху, середня ціна кілограма за аналізований період також продемонструвала приріст на 1,9% порівняно з серпнем — до 203,5 грн/кг. Водночас це на 2,1% доступніше, ніж у вересні минулого року», — коментують аналітики асоціації.
«На відміну від попередніх періодів, у вересні найпомітніше зростання торкнулося стегнової частини, що подорожчала на 4,6%, або майже на 7,5 грн/кг порівняно із серпнем. Приріст цін на свинячу вирізку не перевищив середньої позначки, проте через вищу ціну цього напівфабрикату був помітнішим для гаманця українських споживачів (+4,8 грн/кг). Натомість здорожчання решти свинячих відрубів обмежилося 3-4 грн/кг», — йдеться в повідомленні об’єднання.
Ще однією відмінністю вересня стала неузгодженість зміни цін на свинину в закупівлі та на полицях супермаркетів, відзначають в АСУ.
«Якщо у серпні напрямок руху котирувань на ринку свинини відповідав здорожчанню живця свиней забійних кондицій, то на початку осені ситуація змінилася. Так, у першій половині вересня котирування на свинину живою масою помітно просіли, тоді як у роздрібі продовжили зростання за інерцією. Водночас реакція магазинних цінників на позитивну корекцію закупівельних цін була оперативнішою. Тож якщо середня ціна на свинину в супермаркетах була на 1,9% вищою, ніж у серпні, то свиногосподарства отримали за кілограм реалізованого живця на 4,4% менше, ніж попереднього місяця», — додали аналітики.
Джерело: agroportal.ua