Потенційний спалах африканської чуми свиней може призвести до зниження цін на м'ясо, але спустошить виробників.
В Україні надходили повідомлення про важке захворювання – африканську чуму свиней. Якщо хвороба активно поширюється, ціни на свинину, як правило, падають, оскільки виробники поспішають продати тварин на забій. Така ситуація іноді може призвести до повного закриття ферм, оскільки власники бояться втратити все у разі спалаху (оскільки навіть одна заражена свиня призводить до знищення всього стада).
Цим розумінням поділилася Олександра Бондарська, керівник аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України».
«Збільшення пропозиції чинить значний тиск на ціни, тенденцію, яку ми спостерігали минулого року», – зазначив експерт.
Однак, спалах АЧС, навпаки, насправді підтримує цінову стабільність у довгостроковій перспективі. За словами аналітика, до факторів, що сприяють цьому, належать підвищені бар'єри для нових учасників ринку та зростання операційних витрат для свиноферм, що вимагає інвестицій у посилені заходи біобезпеки.
Все це змушує операторів переглядати або відкладати свої стратегії розвитку, що обмежує зростання пропозиції – ситуацію, яку ми вже спостерігаємо цього року, зазначає Бондарська.
Таким чином, потенційний спалах епідемії АЧС спочатку призвів би до значного падіння цін на м'ясо. Тим не менш, у довгостроковій перспективі це спровокує кризу в галузі та призведе до додаткового зростання цін. Аналітик зазначає, що поточний стан поширення АЧС помітно покращився порівняно з минулим роком.
«Ми спостерігаємо як загальне зниження кількості зареєстрованих спалахів (станом на кінець серпня з початку року офіційно зареєстровано 46 випадків АЧС, порівняно з 60 за аналогічний період минулого року), так і значно менший відсоток цих випадків, що трапляються на свинофермах», – пояснила вона.
За даними Асоціації, якщо у 2024 році близько чверті спалахів траплялися на свинофермах, то цього року цей показник менший за 9%. Водночас, рівень спалахів серед диких тварин становить 63% порівняно з 17% у 2024 році. Отже, ризики залишаються підвищеними та вимагають підвищеної пильності з боку виробників, наголошує Бондарська.
Аналітик запевняє, що в будь-якому разі АЧС не становить загрози для здоров'я людини.
«Африканська чума свиней – це хвороба, яка не становить загрози для здоров’я людини. Однак особи, які вживають заражену свинину або контактують із зараженою твариною чи її останками, значно ризикують подальшим поширенням вірусу», – підсумовує експерт.
Тим часом, Північне міжрегіональне головне управління Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту прав споживачів на державному кордоні зазначило, що наразі немає ліків чи вакцин для тварин проти АЧС.
Як наголошують в ASU, один з останніх спалахів АЧС стався тиждень тому на Закарпатті, поблизу кордону з Румунією.