Вибираючи посадковий ґрунт для вирощування розсади, ми часто більшою мірою орієнтуємося на ціну, ніж на склад мікро — і макроелементів, а вже, тим більше, кислотність, інформує Ukr.Media.
А дарма, адже саме цей показник безпосередньо впливає на здатність засвоєння рослинами поживних речовин і мінералів з ґрунту. Нормалізація кислотності до рівня від 6,5 до 7,0 pH здатна підвищити врожайність, так само як якби ви внесли повну дозу комплексних добрив.
Обов'язково слід враховувати, що кислий ґрунт — благодатне середовище для розвитку цвілі в розсадних ємностях. Варто десь перезволожити, переохолодити або не досвітити незміцнілі сходи, і ось уже на поверхні ґрунту з'являється характерний наліт, здатний пізніше перекинутися і на самі рослини.
Не варто забувати, що підвищена кислотність навіть на початковому етапі розвитку розсади пізніше може негативно позначитися і на смаку плодів дорослих рослин. Кислота в них буде відчуватися сильніше, в той час, як солодкість помітно знизиться.
Якщо ви вже купили посадкову суміш з рівнем кислотності в межах від 5,5 до 6,5 pH, посадіть в неї томати. На відміну від огірків, буряка, капусти і цілого ряду інших культурних рослин помідорна розсада в такій землі буде розвиватися цілком впевнено.
Як знизити кислотність ґрунту
В умовах, коли затягувати з посівом насіння немає ніякої можливості, розкислювати покупний ґрунт краще за допомогою доломітового борошна або вапна. Для цього розчиніть їх, наскільки це можливо, в невеликому обсязі теплої води і отриманим складом пролийте землю.
Врахуйте, що розчиняються обидва цих розкислювачі вкрай неохоче, тому не звертайте уваги на те, що майже весь осад в кінцевому підсумку осяде на дно. Толк від такого поливу все одно буде.
Пізніше, коли розсада почне рости, необхідно виконати подібне вапнування ґрунту ще як мінімум 4-5 разів. Вид самої розсади, стан її листя підкажуть, коли вона, нарешті-таки, почне відчувати себе нормально, і подальші поливи вапном можна припинити.
Також для підвищення рівня pH до 7 можна використовувати підгодівлю зростаючої розсади кальцієвою селітрою (1-2 гранули на склянку води) і крейдою (1 щіпку на той же обсяг).
Ряд дачників з метою нормалізації рівня pH, а заодно і протруювання ґрунту від шкідників і патогенів, використовують просіяну деревну золу. Насправді, так ви тільки різко підвищите частку калію в ґрунті, а кислотність практично не зміните.
І вже звичайно ні про яку харчову соду для розкислення ґрунту і мови бути не може. Якщо після такої обробки ваша розсада і виживе, то швидше не завдяки, а всупереч.
Джерело: ukr.media