Якщо хочете зібрати гарний урожай часнику з великими головками, то важливо знати, коли обривати стрілки у часнику, інформує Ukr.Media.
Якщо помітили, що він уже випустив стрілку, то її обов'язково треба прибрати, тому що часник стопориться в рості та всі сили витрачає на потомство стрілки.
При формуванні стрілки буде визрівати насіння, а сама головка залишиться на тому самому рівні, на якому вона перебуває зараз, і вже не виросте.
Але якщо її відрізати, то головка знову почне рости і буде збільшуватися до граничних розмірів за гарного догляду.
Щоб не пошкодити часник, треба скористатися звичайним секатором або ножицями й акуратно відрізати стрілку біля останнього листочка, залишивши пеньок.
Не видирайте стрілку руками, якщо після неї залишиться порожнеча, то потім на часнику опиняться шкідники.
Крім цього, буде потрапляти волога і часник почне загнивати, просто пропаде, видаляйте стрілку правильно.
Обрізку треба проводити зранку в сонячну погоду, до вечора місце зрізу, найімовірніше, вже підсохне.
Але все ж обов'язково залиште три стрілки на дрібному часнику, щоб ви змогли за ними орієнтуватися, коли можна починати збирати часник.
Якщо приберете занадто рано, то врожаю вийде мало і довго він не пролежить. Але якщо запізнитеся, він буде загнивати, і також його збереження буде недовгим.
А також ви, напевно, помічали, що в середині літа кінчики починають жовтіти, на це є дві причини.
Перша і найпоширеніша — нестача вологи у спеку, але є й інша картина, наприклад, під час затяжних дощів буде надлишок вологи.
Часник не справляється із засвоєнням живлення і це призведе до пожовтіння кінчиків. Після обрізки до вечора вже можна провести підживлення.
Джерело: ukr.media