На Черкащині фермери у 2024 році посадили три тисячі гектарів квасолі. У порівнянні з минулим роком площі збільшили на 25 відсотків. Найбільше цієї культури росте на Золотоніщині — понад тисяча гектарів, розповіла начальниця управління виробництва агропродукції Валентина Сокирко. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Суспільне. Фермер Леонід Самойленко квасолею засіяв 140 гектарів поля. Нині збирає урожай. «У цьому році в нас два місяці практично не було дощу. Це були якраз ті місяці, коли квасоля цвіла і формувала стручок. З того, що я бачив, то вона, бідолашка, жила за рахунок роси. Так і витягувалася», — розповів він. Через це, пояснив фермер, запланованого врожаю не буде. У 2023 році з гектара збирали до двох тонн, а цьогоріч очікують хоча б півтори. «Але ж тоді в нас, наприклад, соя давала 4,8 тонни. А цьогоріч ще молотимо, але думаю до двох вона дасть і це буде добре», — додав він. Щодня планують збирати не менше 20 гектарів, зазначив пан Леонід. Далі зібраний врожай будуть завозити на склади. «Там вона калібрується, очищається, фасується, а потім здаємо на аналіз. Якщо вона проходить по вимогах переробників, то її беруть переробники. Якщо ж якісь нюанси будуть, то йде на експорт». Ця культура нині має попит, бо є замінником тваринного білка, розповів фермер. Тому, попри складнощі і менший врожай, зупинятися не будуть: «Вона дуже приваблива в плані експорту. Та й в Україні в нинішній ситуації всі замінники білка — це квасоля. Наші виробники вже почали брати її інтенсивно, плюс на армію є замовлення, всі консервні заводи підв’язані саме під це. Як культура вона цікава. Трохи по вирощуванню погратися потрібно, але воно того варте».
Джерело: propozitsiya.com