Базилік є однією з найбільш улюблених трав у всьому світі. Він знаходить свій шлях до салатів, м’ясних напівфабрикатів, піци та навіть солодких страв. В Україні найбільш поширені зелений і фіолетовий сорти. Про те, як правильно вирощувати базилік та його переваги, поділилася кандидат біологічних наук Вікторія Осипенко.
Про це повідомляє propozitsiya.com з посиланням на Суспільне.
Які переваги базиліка?
Дослідник зазначає, що ця ароматна трава багата на вітаміни та макроелементи.
«Наприклад, споживання всього 25 грамів базиліка забезпечує добову потребу організму у вітаміні К», – уточнила Вікторія Осипенко.
Свіжий базилік більш корисний, ніж варений, оскільки зберігає більше вітамінів. Однак людям, які приймають препарати для розрідження крові, слід бути обережними через підвищений рівень вітаміну К.
Як вирощувати базилік
Базилік добре росте в теплих і сонячних умовах, тому в Україні його розмножують переважно розсадою.
«Базилік на розсаду рекомендується сіяти за три-п’ять тижнів до висадки в сад. Температура повітря в ідеалі має бути не менше 17-18 градусів тепла, а краще вище 20», — порадив Осипенко.
Посадка та догляд
Щоб стимулювати ріст кущів, важливо своєчасно видаляти квітконоси та прищипувати верхівки молодих рослин.
Ідеальні умови вирощування
Базилік процвітає на легкому, багатому поживними речовинами ґрунті. Його можна посадити поряд з картоплею, помідорами, баклажанами або навіть включити в квітник.
«Бажано садити в похмурий день або ввечері, щоб запобігти опікам і зменшити стрес для рослин», — рекомендує дослідник.
Джерело: propozitsiya.com