У березні світові ціни на продукти харчування стабілізувалися

У березні середній індекс цін на продовольство, за оцінками аналітиків Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, склав 127,1 пункту, залишившись майже незмінним у порівнянні з лютневим показником.

Про це повідомляє propozitsiya.com з посиланням на АПК-Інформ.

«Зростання індексів цін на м’ясо та олію в березні врівноважувалося зниженням індексів на зерно та цукор, тоді як індекс цін на молочну продукцію залишився стабільним. Загалом значення індексу було на 8,2 пункту (6,9%) вище за відповідний показник попереднього року, але на 33,1 пункту (20,7%) нижче пікового значення, зафіксованого в березні 2022 року», – йдеться у повідомленні.

Середній індекс цін на зерно за місяць досяг 109,7 пункту, що на 2,9 пункту (2,6%) нижче, ніж у попередньому місяці, і на 1,2 пункту (1,1%) нижче показника за березень 2024 року. Зокрема, світові ціни на пшеницю впали в березні через зменшення занепокоєння щодо стану посівів у кількох основних країнах-експортерах у Північній півкулі, хоча на настрої ринку вплинула невизначеність, що випливає з посилення напруженості в торгових відносинах. Проте зниження цього індексу сповільнили курсові тренди, зменшення пропозиції на російському ринку та скасування квот на імпорт пшениці в Туреччині.

У березні, після кількох місяців зростання, також спостерігалося падіння світових цін на кукурудзу. Це пов’язано з поліпшенням умов посівів у Бразилії після нещодавніх опадів, початком сезону збору врожаю в Аргентині, очікуванням щодо спадної тенденції в наступному сезоні на підприємствах США, слабшим, ніж очікувалося, імпортним попитом з Китаю та побоюваннями щодо змін у торговельній політиці в різних країнах.

“Середнє значення індексу цін на олію в березні склало 161,8 пункту, що на 5,8 пункту (3,7%) вище показника лютого і значно (на 23,9%) вище рівня минулого року. Триваюче зростання цього індексу зумовлене зростанням цін на пальмову, соєву, ріпакову та соняшникову олії”, – йдеться в повідомленні.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *