Яку батат краще вирощувати на українських ґрунтах та як розпочати бізнес з переробки волоських горіхів: історії переможців конкурсу бізнес-ідей «Агрокебети. Вирости свій»

З моменту запуску урядового проєкту «eWork» у липні 2022 року, за даними Міністерства економіки України, 10 400 українців отримали грантові кошти для започаткування або розширення власного бізнесу.

До цього числа восени 2024 року приєдналися ще 10 підприємців з Львівської, Київської, Полтавської, Миколаївської та Вінницької областей. Кожен з них пройшов шестимісячне навчання з розробки бізнес-планів, залучення фінансування та отримав до 200 000 гривень грантових коштів у рамках проекту «Агрокебети. Вирости своє», ініційованого освітнім проектом «Агрокебети», асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (UKAB) та Благодійним фондом «МХП-Громади», а також можливість подальшого кредитування від Райффайзен Банку.

За словами Алекса Ліссітси, голови ради директорів IMC, президента UCAB та ідеолога проєкту Agrokebety, підтримка в проєкті надавалася амбітним підприємцям, які готові ризикувати та рухатися вперед, незважаючи на труднощі.

«Проєкт «Агрокебети. Вирощуйте своє» об’єднує тих, хто бачить майбутнє українського аграрного сектору крізь призму інновацій, креативності та підприємницького духу. Це ініціатива, яка не лише навчає, а й надихає молодих лідерів брати на себе відповідальність за свою землю та створювати нові можливості для процвітання України», – наголошує Алекс Ліссітса.

 

Алекс Ліссітса

Йдеться про розвиток та реконструкцію громад, коли малий бізнес зміцнюється та має можливість працювати в малих містах і селах, сплачуючи податки та створюючи нові робочі місця. І чим більше таких бізнесів у громаді, тим більш спроможною вона стає. У цьому переконаний Павло Мороз, директор департаменту корпоративної соціальної відповідальності МХП.

 

Павло Мороз

«Ініціативи MHP щодо підтримки місцевих підприємців демонструють, як великий бізнес може активно допомагати громадам розвиватися та відбудовуватися. Тільки у 2023 році переможці наших грантових конкурсів сплатили до місцевих бюджетів понад 3 мільйони гривень, створили робочі місця та допомогли іншим та собі адаптуватися до нових умов та викликів», – каже Павло Мороз .

Ідею об'єднання зусиль великого бізнесу для підтримки малого бізнесу в громадах підтримує представник компанії « HORSCH ».

«Дуже важливо вірити в ідею та підтримувати тих, хто тільки починає займатися бізнесом. Адже перші кроки можуть бути складними, і щоб вижити на ринку, потрібне підкріплення від тих, хто вже має досвід і пройшов ці етапи становлення. «Агрокебети. Вирости своє» – це якраз підтримка, обмін досвідом та зростання», – додає Сергій Осадчий.

 

Сергій Осадчий

Отже, десять переможців «Проекту Агрокебети. Вирости своє»:

• Інтенсифікація вирощування екологічної батату ТМ BATATKO/ФГ «БРУНАТ». Представник: Іван Павліш, Львівська область

• Вирощування часнику як альтернативи традиційним культурам. Представник: Вадим Погребняк, Миколаївська область

• ITARA — горіхова майстерня. Представник: Пєтухова Інесса, Львівська обл

• Впровадження точного землеробства шляхом переобладнання сівалки/ФГ «Вишневе Агро». Представник: Володимир Різун, Полтавська область

• Енергетична незалежність сімейного фермерського господарства «Затишна садиба» – підвищення прибутковості ветеранських підприємств. Представник: Микола Ружицький, Вінницька область

• Інновація в Зеленому Гаю. Вирощуйте, зберігайте, навчайте. Представник: Молчанова Євгенія, Дніпропетровська обл

• IMPACT фермерство. Представник: Олена Самарська, Дніпропетровська обл

• Перепілка — Чарівний птах/ПП «КОНЦЕРН-СВК». Представник: Кривещенко Вікторія, Київська обл

• Гарбузи з видом на море. Представник: Олена Кривошея, Київська область

• Виробництво гарбузового насіння/ТОВ «Де Марко Агро». Представник: Руслан Завгородній, Київська область

А 5 листопада у Кулінарному центрі MHP зібралися переможці конкурсу «Агрокебети. Вирости своє», які, зокрема, розповіли:

 

Інесса Петухова

Інесса Петухова, с.Чишки Львівської обл

Майстерня ITARA виготовляє горіхові пасти та соуси, горіхові снеки, десерти та горіхову олію. У 2023 році виробництво переїхало з Миколаєва до села у Львівській області, де Інеса Петухова розпочала власний бізнес, обладнала приміщення, придбала обладнання для мікровиробництва та розробила власний бренд. Інеса Петухова має досвід створення бізнесів у різних сферах – аграрному секторі, нерухомості та співпраці з комунальними службами. Вона знає, як побудувати бізнес з нуля, які процеси потрібні для розвитку та масштабування.

 

Іван Павліш

Іван Павліш, с.Луки Львівської обл

Серед переможців конкурсу – Іван Павліш із села Луки на Львівщині. Підприємець вирощує батат – незвичний для наших широт коренеплод, що має корисні властивості, чудовий смак та широку кольорову гаму.

Іван за освітою юрист і все життя був переконаний, що обрана ним професія стане його основною. Однак у 2018 році, після демобілізації, він вирішив створити фермерське господарство в громаді, звідки він родом. Паралельно продовжував навчання. Займаючись «класичним» сільським господарством, він завжди шукав нішеву культуру як основний продукт.

У 2020 році Іван почав вирощувати батат на невеликій тестовій ділянці. Зараз ферма Івана Павліша вирощує власну розсаду батату, придбала спеціалізоване навісне обладнання та планує розпочати переробку. Сьогодні батат став сімейним бізнесом для родини Павлішів, і його вирощування продовжується, незважаючи на війну та ремобілізацію Івана.

 

Євгенія Молчанова

Євгенія Молчанова, с.Зелений Гай Дніпропетровської обл

Сироварня «Зелений гай» працює з 2021 року і під час повномасштабного вторгнення, попри всі ризики, не лише не зупинила свою роботу та залишилася на ринку, а й успішно диверсифікувалася. З сироварні, яка виготовляла сири із сировини інших постачальників, «Зелений гай» перетворився на повноциклову фермерську сироварню, почав надавати послуги зеленого туризму, а також став освітньою базою для фермерів, соціальних підприємців та ветеранів, а також реабілітаційним центром для людей та тварин. У компанії працюють фахівці та кваліфіковані фахівці у сферах підприємництва, фермерства та тваринництва. Команда «Зеленого гаю» також активно та постійно бере участь у доступних та можливих освітніх та навчальних грантових програмах. Ці трансформації приносять можливості для масштабування та зростання. І сьогодні «Зелений гай» утримує 11 корів (крім того, понад 500 інших сільськогосподарських та домашніх тварин). Але в найближчі 1,5–2 роки планується збільшити кількість корів до 22. Поряд зі зростанням кількості тварин, збільшується і кількість кормових запасів, які потрібно десь зберігати. Тому бізнес-ідея полягає в обладнанні приміщення для зберігання кормових запасів підприємства та проведення освітніх та реабілітаційних заходів – сіновалу-майстерні, що допоможе заощадити фінансові та часові ресурси підприємства.

Проєкт «Агрокебети. Вирощуйте своє» реалізується за підтримки таких компаній: HORSCH, Міжнародна фінансова корпорація (IFC), Райффайзен Банк, IMC та MHP.

Источник: www.propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *