Частка м'яса птиці у світовому споживанні досягне 45% через десять років

Прогнозується, що світове споживання м'яса зросте на 47,9 мільйона тонн з 2025 по 2034 рік, при цьому щорічне зростання роздрібної ваги їстівного м'яса на людину становитиме 0,9 кг.

Ця інформація висвітлена у спільному звіті Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) та Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), про який повідомляє Euromeat.

Очікується, що птиця очолить це розширення завдяки своїй доступності, вигідним харчовим цінам та зменшеному впливу на навколишнє середовище, становитиме 45% м'ясного білка, що споживається у світі до 2034 року.

Аналітики прогнозують, що світове виробництво м'яса досягне 406 мільйонів тонн до 2034 року, що на 13% більше, ніж базовий рівень. Очікується, що Азія становитиме 55% цього зростання, переважно завдяки Китаю, Індії та В'єтнаму. Латинська Америка зміцнить свої позиції завдяки своїм сильним сторонам у земельних ресурсах, кормах та генетиці. Виробництво птиці очікується на 28,5 мільйона тонн.

Аналітики зазначають, що в країнах з високим рівнем доходу занепокоєння щодо добробуту тварин, проблем зі здоров'ям та екологічних проблем перешкоджають споживанню м'яса на душу населення, особливо яловичини та свинини. У Канаді та ЄС очікується, що загальне споживання на душу населення залишиться на колишньому рівні або, можливо, знизиться.

Водночас, за прогнозами, частка Китаю у світовому імпорті м'яса зменшиться з 20% до 16% до 2034 року, оскільки зміниться структура торгівлі. Тим не менш, очікується, що світовий експорт відновиться після двох років спаду, досягнувши 40,2 мільйона тонн, при цьому Бразилія та Австралія встановлять нові рекорди.

Номінальні ціни на яловичину та баранину, ймовірно, зростуть у короткостроковій перспективі через повільне відновлення запасів. І навпаки, очікується зниження цін на свинину та птицю через збільшення пропозиції та зменшення попиту з боку Китаю. У середньостроковій перспективі реальні ціни на всі види м'яса мають тенденцію до зниження завдяки підвищенню продуктивності та зниженню витрат на корми.

Водночас, прогнозується, що викиди парникових газів від виробництва м'яса зростуть на 6%, на відміну від 13% зростання загального виробництва. Яловичина залишатиметься найбільшим джерелом викидів вуглецю, хоча очікується, що покращення генетики, харчування та управління худобою зменшать її вплив.

Джерело: agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *